Η προπαγάνδα, όπλο των Σκοπιανών

Η προπαγάνδα, όπλο των Σκοπιανών

Κύριε διευθυντά

Οι Σλάβοι των Σκοπίων προπαγανδίζουν ότι είναι «Μακεδόνες», μιλούν «μακεδονική γλώσσα» και ονόμασαν τη χώρα τους «Μακεδονία». Σχολιάζω:

– Το κράτος των Σκοπίων έχει στη νότια περιοχή του μικρό μέρος που μπορεί να χαρακτηριστεί γεωγραφικά ως Μακεδονία, όμως γιατί θέλει όλο το κράτος να ονομαστεί Μακεδονία;

– Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ένα νεόκοπο κράτος να παίρνει το όνομα και την ιστορία περιοχής ενός άλλου λαού και μάλιστα γειτονικού. Αρα η επιλογή αυτή των Σκοπίων αποτελεί σαφώς επεκτατισμό εις βάρος της Ελλάδος.

– Το κράτος των Σκοπίων θα μπορούσε να έχει ένα οποιοδήποτε όνομα χωρίς τη λέξη Μακεδονία. Π.χ. Dardania, Paionia, Centrobalcan democracy κ.ο.κ.

– Τα Σκόπια λόγω οικονομικών προβλημάτων επιθυμούν να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Αρα τα Σκόπια πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και όχι η Ελλάδα.

– Αλλαγή της εθνικής γραμμής που αποφασίστηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το 1992 μπορεί να γίνει με νέα αντιστοίχου επιπέδου σύσκεψη.

– Ο κ. Νίμιτς λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα 26 χρόνια που οι βόρειοι γείτονές μας ως κράτος αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» και «Μακεδονία», αλλά δεν λαμβάνει υπόψη του 3.000 χρόνια ιστορίας και ότι η Βεργίνα, το Δίον, η Αμφίπολη, η Πέλλα, οι Φίλιπποι και τόσα άλλα αρχαιολογικά μακεδονικά μνημεία βρίσκονται στη Μακεδονία μας και όχι στα Σκόπια.

– Είναι απαράδεκτο να επικρατεί σήμερα η πολιτική του κομμουνιστή δικτάτορα Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του.

– Τα συλλαλητήρια έστειλαν το μήνυμά τους. Διερωτώμαι αν οι πολιτικοί μας το πήραν.

Δημ. Καραμητσος, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή