ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η προπαγάνδα, όπλο των Σκοπιανών

grammata-anagnwstwn--10

Κύριε διευθυντά
Οι Σλάβοι των Σκοπίων προπαγανδίζουν ότι είναι «Μακεδόνες», μιλούν «μακεδονική γλώσσα» και ονόμασαν τη χώρα τους «Μακεδονία». Σχολιάζω:

– Το κράτος των Σκοπίων έχει στη νότια περιοχή του μικρό μέρος που μπορεί να χαρακτηριστεί γεωγραφικά ως Μακεδονία, όμως γιατί θέλει όλο το κράτος να ονομαστεί Μακεδονία;

– Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ένα νεόκοπο κράτος να παίρνει το όνομα και την ιστορία περιοχής ενός άλλου λαού και μάλιστα γειτονικού. Αρα η επιλογή αυτή των Σκοπίων αποτελεί σαφώς επεκτατισμό εις βάρος της Ελλάδος.

– Το κράτος των Σκοπίων θα μπορούσε να έχει ένα οποιοδήποτε όνομα χωρίς τη λέξη Μακεδονία. Π.χ. Dardania, Paionia, Centrobalcan democracy κ.ο.κ.

– Τα Σκόπια λόγω οικονομικών προβλημάτων επιθυμούν να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Αρα τα Σκόπια πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και όχι η Ελλάδα.

– Αλλαγή της εθνικής γραμμής που αποφασίστηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το 1992 μπορεί να γίνει με νέα αντιστοίχου επιπέδου σύσκεψη.

– Ο κ. Νίμιτς λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα 26 χρόνια που οι βόρειοι γείτονές μας ως κράτος αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» και «Μακεδονία», αλλά δεν λαμβάνει υπόψη του 3.000 χρόνια ιστορίας και ότι η Βεργίνα, το Δίον, η Αμφίπολη, η Πέλλα, οι Φίλιπποι και τόσα άλλα αρχαιολογικά μακεδονικά μνημεία βρίσκονται στη Μακεδονία μας και όχι στα Σκόπια.

– Είναι απαράδεκτο να επικρατεί σήμερα η πολιτική του κομμουνιστή δικτάτορα Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του.

– Τα συλλαλητήρια έστειλαν το μήνυμά τους. Διερωτώμαι αν οι πολιτικοί μας το πήραν.

Δημ. Καραμητσος, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, συγγραφέας