Η γνώμη Σκοπιανών για τους Ελληνες

Η γνώμη Σκοπιανών για τους Ελληνες

Κύριε διευθυντά

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στο κράτος των Σκοπίων απεκάλυψαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διαθέσεις των πολιτών όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα, την Ελλάδα και άλλες χώρες, την ένταξη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και τη δημοτικότητα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Αρχές Μαρτίου, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Βαλκανικών και Μεσανατολικών Σπουδών έδειξε ότι το 63% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, μόλις το 11% την απορρίπτει και το 26% απαντά πως δεν είναι σίγουρο. Το 41% θεωρεί την Ελλάδα φιλική χώρα και το 36% εχθρό.

Το 83% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και το 71% στην Ε.Ε. Κατακρημνίζεται η δημοτικότητα του προέδρου Ιβάνοφ, που αντιτίθεται σε συμφωνία με την Ελλάδα και στην καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους.

Το 71% δήλωσε αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο, αυξημένη κατά 14 μονάδες από την προηγούμενη σφυγμομέτρηση.

Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών σε δείγμα 1.113 πολιτών στα μέσα Δεκεμβρίου, το 45,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι στο μέλλον οι σχέσεις με την Ελλάδα θα βελτιωθούν ενώ το 15,5% θεωρεί ότι θα επιδεινωθούν. Το 20,9% έκρινε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι καλές, το 31,7% κάπως καλές, το 14,9% κακές και το 26,3% κάπως κακές. Στην ίδια δημοσκόπηση η γνώμη των πολιτών για τις γειτονικές και άλλες χώρες αποτυπώθηκε ως εξής:

Ελλάδα πολύ αρνητική άποψη το 28,7% και κάπως αρνητική το 24,7%. Αλβανία πολύ αρνητική άποψη το 32,8% και κάπως αρνητική το 19%. Κοσσυφοπέδιο το 33,3% πολύ αρνητική γνώμη και το 22,4% κάπως αρνητική. Σερβία το 42,3% πολύ θετική γνώμη και το 28,7% κάπως θετική. Βουλγαρία το 25,8% πολύ θετική γνώμη και το 30,7% κάπως θετική.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αρνητική γνώμη έχουν οι πολίτες τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θετική γνώμη για τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και χρηματοδοτήθηκε από τη Νορβηγία.

Παράλληλα βαίνει η οικονομία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου, το 2017 η Ελλάδα παρέμεινε ο υπ’ αριθμόν 3 εμπορικός εταίρος των Σκοπίων μετά τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Επονται η Σερβία και η Βουλγαρία. Οι εξαγωγές των Σκοπίων αυξήθηκαν 24,6% στην Ελλάδα, 35,1% στη Βουλγαρία, 31,6% στη Μεγάλη Βρετανία, 30,6% στη Ρουμανία, 30,2% στην Κίνα, 25,3% στην Τουρκία, 18,4% στη Γερμανία και 15,9% στη Σερβία.

Ν. Ι. Μερτζος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή