Αλλαγές ουσίας στο Σύνταγμα

Αλλαγές ουσίας στο Σύνταγμα

Κύριε διευθυντά

Με την ευκαιρία των συζητήσεων περί αναθεωρήσεως του Συντάγματος, προβάλλω σχετικώς μερικές προτάσεις, προϊόν πολύχρονης τριβής με τους νόμους και το Σύνταγμα. Μεταξύ άλλων:

1. Ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κατ’ αρχαιότητα, χωρίς καμία ανάμειξη κυβέρνησης, δηλαδή κόμματος ή άλλων παραγόντων, ώστε να ενισχυθεί το κύρος της.

2. Απόλυτος ακυρότης των διατάξεων νόμων που είναι άσχετοι με το κύριο θέμα τους. Η ακυρότητα πρέπει να απαγγέλλεται από το ίδιο το Σύνταγμα.

3. Ιδρυση Γερουσίας με εκατό μέλη, όχι ως δεύτερου νομοθετικού σώματος, αλλά με αποκλειστικό έργο τη στήριξη και τον έλεγχο της κυβερνήσεως. Για να υπάρξει πραγματική διάκριση εξουσιών και κοινοβουλευτικός έλεγος ουσίας, πρέπει άλλο Σώμα να στηρίζει και να ελέγχει την κυβέρνηση και άλλο να νομοθετεί.

4. Βουλή με εκατό μέλη, με αποκλειστικό έργο την ψήφιση των νόμων με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και με ένα «ναι» ή «όχι», χωρίς τροπολογίες. Υπό την ισχύ του άρθρου 67 του Συντάγματος μπορούν να ψηφίζονται νόμοι, και ψηφίζονται σωρηδόν, μόνο από τριάντα οκτώ (38) βουλευτές, το μισό συν ένα των παρόντων εβδομήντα πέντε (75) βουλευτών, η παρουσία των οποίων είναι αρκετή για την ύπαρξη απαρτίας.

5. Απόλυτη απαγόρευση ασκήσεως καθηκόντων υπουργού ή υφυπουργού από μέλη της Βουλής ώστε να είναι πλήρης η διάκριση των εξουσιών.

Ο γερουσιαστής που θα ασκεί καθήκοντα υπουργού ή υφυπουργού θα απέχει των καθηκόντων του ως γερουσιαστού και θα αναπληρώνεται από τον επιλαχόντα.

6. Σταθερό, συνταγματικώς κατοχυρωμένο, εκλογικό σύστημα, ενισχυμένης αναλογικής για τη Γερουσία και απλής αναλογικής για τη Βουλή.

7. Απόλυτος απαγόρευση διεξαγωγής εκλογών πριν περάσει η τετραετία.

8. Πλήρης κατάργηση των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών και υπαγωγή των παραβάσεών τους στην Τακτική Δικαιοσύνη και μόνο αναστολή της διώξεως για όσο χρόνο ασκούν τα καθήκοντά τους, με παράλληλη και ισόχρονη επιμήκυνση του χρόνου της παραγραφής των αδικημάτων.

Ευαγγελος Ανδριανος, Επίτιμος Αρεοπαγίτης, Καστόρειον Λακωνίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή