Μη λιθοβολείτε τους συνταξιούχους

Μη λιθοβολείτε τους συνταξιούχους

Κύριε διευθυντά

Επιτέλους εντοπίσθηκε ο υπεύθυνος της χρεοκοπίας της χώρας. Οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας σας ανέφερε ότι σε ορισμένο χρονικό διάστημα για τους συνταξιούχους δαπανήθηκαν 200 δισ. και έπειτα από μια εβδομάδα ανακάλυψε άλλα 50 δισ. Διακεκριμένη οικονομολόγος αναφέρει τρεις συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η περικοπή των συντάξεων. Μεταξύ των λόγων αναφέρει και λόγους αλληλεγγύης μεταξύ γενεών. Μήπως για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης θα πρέπει να κατέβουν στα 400 ευρώ μηνιαίως; Αποσιωπούν όμως όλοι, όχι μόνο τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, αλλά και κάποια δευτερεύοντα μέτρα, τα οποία θα αποτελούσαν ένα δείγμα καλής θέλησης των κυβερνήσεων και συμμετοχής τους στα δεινά του λαού. Δεν ξεδίψασε ο στρατός του Μ. Αλεξάνδρου με την άρνησή του να πιει ο ίδιος νερό. Εμψύχωσε όμως το παράδειγμά του. Μέχρι το 1981 οι ανώτατοι άρχοντες της χώρας δεν διέθεταν κρατικά αεροπλάνα. Οι βουλευτές δεν είχαν Ι.Χ. αυτοκίνητα. Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Τσάτσος σε ένα ταξίδι του στο εξωτερικό για κρατική υπόθεση, αρνήθηκε την καταβολή του εισιτηρίου της συζύγου του από το κράτος.

Αντί του καλού παραδείγματος εξακολουθούμε να έχουμε μια πολυτελέστατη και πολυπληθή κομματική διοίκηση. Πώς να πάρει αποφάσεις μια χώρα με έναν λόχο υπουργούς και ένα σύνταγμα παρατρεχάμενους; Γνωρίζω ότι εδώ που φτάσαμε η περικοπή θα γίνει και ίσως είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Το να ζητάει κανείς να μην περικοπούν οι συντάξεις, είναι και ανεδαφικό και μάταιο. Ενα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων του Δημοσίου, κυρίως υπερήλικες, δουλέψαμε πολλά χρόνια μόνον για τον άρτο τον επιούσιο, με την ελπίδα για μια αξιοπρεπή σύνταξη στα γεράματά μας.

Το κύριο μέρος της σύνταξης των συνταξιούχων του Δημοσίου δεν ήταν ανταποδοτικό αλλά καταβαλλόταν από το Δημόσιο. Μόνον η επικουρική ήτο ανταποδοτική. Αντί του λίθου του αναθέματος που μας εκτοξεύουν, ζητάμε λίγο σεβασμό. Ας στρέψουν αλλού τα πυρά τους. Ας τα στρέψουν προς όλους αυτούς που κυβερνούν τη χώρα από το 1981 και έπειτα.

Με όλα αυτά που γράφονται εναντίον μας βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από τους κατοίκους ενός μικρού νησιού του Αιγαίου, στο οποίο όταν κινδύνευαν από λιμό, συγκέντρωναν όλους τους ηλικιωμένους του νησιού, τους πρόσφεραν φαγοπότι και μετά τους εκτελούσαν. Τουλάχιστον εκείνοι δεν ζούσαν τον εξευτελισμό που αναμένει όλους εμάς.

Θεοδωρος Καντζαβελος, Τρίπολη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή