Η Ανατολική Αττική χωρίς νοσοκομείο

Η Ανατολική Αττική χωρίς νοσοκομείο

Κύριε διευθυντά

Η επιστολή του κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου στην «Καθημερινή» της 10ης Αυγούστου φέρνει για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα, με αφορμή την τραγωδία που βίωσε ο τόπος μας στις 23 Ιουλίου, το νοσοκομειακό κενό στην Ανατολική Αττική. Μία περιοχή με πληθυσμό μεγαλύτερο από την Ηπειρο, τη Δυτική Μακεδονία ή τη Θράκη, αλλά χωρίς νοσοκομείο, αν εξαιρέσει κανείς το Ασκληπιείο Βούλας, που και εξειδικευμένο χαρακτήρα έχει (ΚΑΤ νότιας Αττικής) και βρίσκεται στα όρια της Ανατ. Αττικής.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι κάτοικοι της Ανατ. Αττικής σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης σχετικά με τις απαραίτητες υποδομές που πρέπει να αποκτήσει η περιοχή κατέτασσαν, στις αυθόρμητες απαντήσεις τους, την ανάγκη ίδρυσης νοσοκομείου στην πρώτη τριάδα προτεραιοτήτων. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατ. Αττικής ανέθεσε το 2006 στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση Νοσοκομείου Ανατ. Αττικής, την οποία και χρηματοδότησε με δικούς της πόρους. Η μελέτη τέθηκε την άνοιξη του 2007 σε δημόσια διαβούλευση και ο τότε υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος, στην ειδική ημερίδα που είχε οργανώσει η νομαρχία, τάχθηκε υπέρ της υλοποίησής της, αφού μάλιστα προτεινόταν ως χώρος ανέγερσης η έκταση του πρώην Νοσοκομείου Νταού Πεντέλης, που ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης. Δυστυχώς, επί σειρά ετών οι διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, χωρίς να προβάλουν ποτέ οποιαδήποτε ένσταση ή έστω προβληματισμό, αδιαφόρησαν για το εγχείρημα περιοριζόμενες, κατά καιρούς, σε γενικόλογες ωραιολογίες, χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα.  Η διαδεχθείσα τις καταργηθείσες νομαρχίες Περιφέρεια Αττικής (2011) εγκατέλειψε την προσπάθεια δημιουργίας νοσοκομείου θεωρώντας, ενδεχομένως, ότι το θέμα έκλεισε με την ίδρυση Κέντρου Υγείας στο Νταού, που χρηματοδότησε ο Αθ. Μαρτίνος. Το δημιούργημα της γενναιόδωρης αυτής χορηγίας δεν μπορεί βέβαια να υποκαταστήσει το ελλείπον Νοσοκομείο Ανατ. Αττικής.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιασθεί ως εναλλακτική λύση η αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ερασίνειο», στον άξονα Κορωπίου-Βάρης, που παραμένει ημιτελές. Εξ όσων έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν αντίθετη σε μία τέτοια προοπτική. Πιστεύω όμως ότι μετά τη δημοσιευθείσα πρόσφατα συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το Ιδρυμα Ωνάση στη δημοπρασία του Νοσοκομείου Ντυνάν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι έχουν αναθεωρήσει την προσέγγισή τους στις δυνατότητες συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επομένως μπορεί να καταστρωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο, ώστε και οι εγκαταστάσεις του Ερασινείου να μην καταστρέφονται και η Ανατ. Αττική να αποκτήσει μία σύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα δημόσιου χαρακτήρα, που τόσο έχει ανάγκη.  Απαιτείται πολιτική βούληση και βέβαια χρηματοδότηση, χορηγικού χαρακτήρα, που είμαι βέβαιος ότι μπορεί να βρεθεί.

Λεωνιδας Ν. Κουρης, Πρώην Νομάρχης Ανατ. Αττικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή