Γρηγόρης Σκαλκέας, εθνικός ευεργέτης

Γρηγόρης Σκαλκέας, εθνικός ευεργέτης

Κύριε διευθυντά

Η πατρίδα μας είχε διαχρονικά την καλή τύχη να γεννά ανθρώπους που κατορθώνοντας να δημιουργήσουν τεράστιες περιουσίες, συνήθως στο εξωτερικό, αποφάσιζαν είτε εν ζωή είτε συνηθέστερα μέσω διαθήκης, τη δημιουργία ιδρυμάτων και μέσω αυτών την παρέμβαση σε τομείς του δημόσιου χώρου, όπου υπήρχαν κενά από την αδυναμία του κράτους να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του πληθυσμού. Τους ανθρώπους αυτούς τους ονομάζουμε εθνικούς ευεργέτες και το έθνος ανταποδίδει με την ονοματοδοσία είτε κτιρίων είτε οδών την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ο αείμνηστος καθηγητής Γρηγόριος Σκαλκέας είναι κατά τη γνώμη μου ένα νέο είδος εθνικού ευεργέτη. Πέρα από την πολύχρονη υποδειγματική προσφορά του στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την Υγεία της χώρας μας και παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν κατείχε θέσεις εξουσίας, κατάφερε κάτι μοναδικό για άνθρωπο της επιστήμης: Εμπνεύσθηκε, ίδρυσε, δημιούργησε και διηύθυνε ένα μοναδικό για την πατρίδα μας αλλά και από τα ελάχιστα διεθνώς κέντρα Ερευνας, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) σε 32.000 τ.μ. με πάνω από 450 ερευνητές και 52 άτομα διοικητικό προσωπικό. Για τη δημιουργία του ιδρύματος αυτού ο Καθηγητής Σκαλκέας αφιέρωνε κάθε στιγμή της ζωής του τα τελευταία 20 χρόνια, με ακατάβλητη επιμονή, προσοχή στις λεπτομέρειες, προσήλωση στον στόχο της δημιουργίας ενός κέντρου αριστείας, χρησιμοποιώντας υπάρχουσες αλλά και πιέζοντας για τη δημιουργία νέων ευκαιριών χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και από τους πολυάριθμους φίλους του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με τη δημιουργία του ΙΙΒΕΑΑ η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή διεθνώς στον κρίσιμο τομέα των ιατροβιολογικών ερευνών συναγωνιζόμενη τα μεγαλύτερα ονόματα κέντρων από τις ισχυρές οικονομικά χώρες στην προσέλκυση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων.

Ολα τα παραπάνω έγιναν τα χρόνια που η Ελλάδα γνώριζε μια πρωτοφανή κρίση, τόσο οικονομική, όσο και το κυριότερο σε επίπεδο φυγής χιλιάδων νέων ικανών επιστημόνων, που αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και κυρίως αξιοκρατία, εγκατέλειψαν τη χώρα, οδηγώντας την σε επιστημονική φτωχοποίηση.

Το αυθόρμητο παρατεταμένο χειροκρότημα του πλήθους που προσήλθε στην εξόδιο ακολουθία του Καθηγητού Σκαλκέα την Τετάρτη 29 Αυγούστου, αποτελεί κατά τη γνώμη μου αδιάψευστη μαρτυρία και η προσφώνηση «Αξιος Εθνικός Ευεργέτης» ελάχιστη ανταπόδοση για την προσφορά του.

Χρηστος Δ. Λιαπης, Ομ. καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή