Εκκληση μέσω «Κ» από την Γκαγκαουζία

Εκκληση μέσω «Κ» από την Γκαγκαουζία

Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας την κυριακάτικη «Καθημερινή» της 9ης Σεπτεμβρίου, είδα την έρευνα της Μαριάννας Κακαουνάκη για την «Κρίση που σβήνει τα ελληνικά από τα σπίτια των ξενιτεμένων» και σκέφτηκα ότι θα μπορούσε η ευαισθησία σας πάνω στο θέμα της γλώσσας μας να βοηθήσει τον σύλλογό μας στην ύστατη προσπάθεια που κάνει να διατηρήσει την έδρα της Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Κομράτ στην Γκαγκαουζία. Ο σύλλογός μας «Αέροπος», που ιδρύθηκε το 2001, διαδίδει την ελληνική γλώσσα στα Βαλκάνια. Αναφορικά με τη δράση του, είχατε δημοσιεύσει στην έγκριτη εφημερίδα σας ρεπορτάζ της Γιώτας Μυρσιώτη παλαιότερα, στις 10 Μαρτίου 2007.

Προ της ελληνικής οικονομικής κρίσης είχαμε καταφέρει να δημιουργήσουμε 25 τμήματα Ελληνικής σε FYROM, Βουλγαρία και Μολδαβία. Δυστυχώς, μετά την κρίση, τα έσοδά μας μειώθηκαν στο ελάχιστο με αποτέλεσμα να πάψει η λειτουργία των περισσοτέρων από αυτά. Σήμερα η προσπάθειά μας έχει περιοριστεί μόνο στην Γκαγκαουζία, όπου μία Ελληνίδα καθηγήτρια (ήταν το πάλαι ποτέ διορισμένη από το ελληνικό κράτος στην έδρα των Ελληνικών του Πανεπιστημίου του Κομράτ) παραμένει οικειοθελώς χωρίς κρατική βοήθεια στο Κομράτ και διατηρεί εν ζωή την εκεί υπάρχουσα έδρα Νεοελληνικών, καθώς και δύο τμήματα εκμάθησης ελληνικών σε νέους.

Ο σύλλογός μας καταφέρνει να τη βοηθάει με τη χρηματοδότηση μιας βοηθού, αλλά δυστυχώς το αναγκαίο ποσό των 1.500 ευρώ ετησίως δεν συμπληρώνεται εύκολα. Προς τον σκοπό αυτό θέλουμε μέσω της εφημερίδος σας να απευθύνουμε έκκληση στους αναγνώστες σας για οικονομική ενίσχυση και αισιοδοξούμε για τη συμπαράστασή σας.

ΥΓ.: Στην έκκλησή μας έχει ανταποκριθεί ένας κύριος από την Αθήνα ο οποίος ανέλαβε να στέλνει ετησίως ένα ποσοστό επί του συνόλου.

Δρ Σ. Χρυσαφης, Πρόεδρος του Συλλόγου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας στα Βαλκάνια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή