«Οπου μνήματα εκεί και η Ανάσταση»

«Οπου μνήματα εκεί και η Ανάσταση»

Κύριε διευθυντά

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε πρόσφατο εμπνευσμένο μήνυμά του από το ιερό προσκύνημα της Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων μίλησε –όπως πάντα– απλά και σοφά. Ξεκουράζει, ανακουφίζει και δίνει νόημα στη ζωή ο Σταυρός. Ενας μεγάλος θεολόγος και φιλόσοφος, ο Ρώσος Νικολάι Μπερντιάγιεφ στο έξοχο βιβλίο του για τον Ντοστογιέφσκι, αναφέρει: «Το δράμα της ανθρωπότητος βρίσκει τη λύση του στο πρόσωπο του Ιησού». Η αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας –Κιβωτός της αλήθειας– διακηρύττει Χριστό όχι μόνο Σταυρωμένο αλλά και αναστημένο. Δίχως την Ανάστασή Του ο Αδης θα ήταν αήττητος, παντοδύναμος μακελάρης της ζωής. Το δρεπάνι του θα θέριζε οριστικό θάνατο. Δίχως την Ανάσταση η ζωή δεν θα είχε σκοπό, προορισμό, νόημα και περιεχόμενο αλλά θα ήταν ο απόλυτος παραλογισμός. Ο άνθρωπος θα ήταν ευτελής και οριστικά ηττημένος. Τραγωδία θα ήταν η ζωή και το εφήμερο πέρασμά του. Μόνο χόρτα θα φύτρωναν στον τάφο του «και αυτό είναι όλο» κατά τον Λέοντα Τολστόι. Οχι… Η Ανάσταση είναι το πλέον βέβαιο γεγονός στην Ιστορία του ανθρώπου. Και υπάρχουν τόσες πειστικές αποδείξεις όσο για κανένα άλλο ιστορικό γεγονός. Η Ανάσταση, η θριαμβική δικαίωση του ανθρώπου, της ζωής και όλων των αξιών, ηθικών και πνευματικών που δημιούργησε ο ανθρώπινος πολιτισμός. Οσοι πολιτισμοί και εάν έρθουν πάνω στη Γη έως συντελείας, όση γνώση, σοφία, δημιουργηθεί μέσα στην αιωνιότητα του κοσμικού χρόνου, η επί του Ορους Ομιλία θα παραμείνει αξεπέραστη, ανυπέρβλητη. Είναι έργο του Σταυρωμένου και Αναστημένου Ιησού. Ηταν έργο θεϊκό. Απόδειξη ότι ο Θεός μίλησε στον άνθρωπο. Η δική του Ανάσταση είναι και φερέγγυα εγγύηση και της δικής μας. Οπου μνήματα εκεί και Ανάσταση. Ο Θεός μάς έχει καταδικάσει οριστικά και αμετάκλητα με την ποινή της… αιωνιότητας. Στον Ιησού, «το γλυκύτατο έαρ» η ανθρώπινη τραγωδία του σωματικού θανάτου βρίσκει τη λύτρωση και τον τελικό θρίαμβό της. Ο Σταυρός σύνθημα αγώνα και έμβλημα νίκης και θριάμβου του ανθρώπου.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣτΕ, πρώην επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας», νομικός συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή