Ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν φεμινιστής

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν φεμινιστής

Κύριε διευθυντά

Είναι λυπηρό, αλλά είναι αληθινό ότι ούτε η δημοκρατία ούτε η συνταγματική επιστήμη –επιστήμη της ελευθερίας και των δικαιωμάτων– υποστήριξαν τη γυναίκα, τα δικαιώματά της και την ισότητά της με τους άνδρες, όσο ο Κοσμάς ο Αιτωλός!

Αυτός ο εθνεγέρτης καλόγερος ανέβαινε σε ένα σκαμνί, γιατί ήταν κοντός στο ανάστημα, και με τα σοφά κηρύγματά του προσπαθούσε να φτιάξει ανθρώπους πρώτα και Ελληνες χριστιανούς. Η γυναίκα, κήρυττε, είναι ίση με τον άνδρα, γιατί όταν τη δημιούργησε ο Θεός δεν πήρε από το στήθος του Αδάμ ούτε από την πλάτη του. Πήρε από το πλευρό του!

Εφόσον λοιπόν είναι ομόπλευρη, είναι ίση! Ούτε προηγείται ούτε έπεται, όταν στη χώρα μας και στην Ευρώπη η θέση της γυναίκας δεν θεωρείται ούτε αναγνωρίζεται ως ισότιμη. Ενας εμπνευσμένος και θεοφόρος καλόγηρος γίνεται φλογερός κήρυκας του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η γυναίκα αποκτά δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα σε εκλογές μόλις το 1953 και η πρώτη που εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη, είναι η Αγνή Ρουσοπούλου. Αλήθεια, πόση ευγνωμοσύνη οφείλουν οι Ελληνίδες στον Πατροκοσμά, που μέσα στα μαύρα χρόνια της τουρκικής δουλείας υπήρξε, εκτός των άλλων, ο πρώτος φεμινιστής; Μέσα στα 20 χρόνια εθνικής δράσης του έφτιαξε 200 ελληνικά σχολεία! Σε αυτά τα σχολεία άναψε και έκαιγε διαρκώς η φλόγα της εθνικής ελευθερίας, η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης και της ισότητας των ανθρώπων. Εθναπόστολος, εθνεγέρτης και εθνομάρτυρας καλόγηρος! Η προσφορά του στα γράμματα και στο φεμινιστικό κίνημα μοναδική. Μόνο ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου τον υπερέβαλε, ο οποίος ως υπουργός Παιδείας του εθνάρχη Ελ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση του 1928-32 έφτιαξε τόσα σχολεία όσα δεν είχε η χώρα φτιάξει απ’ την απελευθέρωσή της έως την τουρκική σκλαβιά! Αυτή είναι η προσφορά της Εκκλησίας μας και των μεγάλων δημοκρατικών ανδρών.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο ΣτΕ, τέως επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας», νομικός συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή