To BBC, η ΕΡΤ και το μοντέλο ΟΤΕ

To BBC, η ΕΡΤ και το μοντέλο ΟΤΕ

Κύριε διευθυντά

Παρακολουθούμε πάλι, στο ίδιο έργο θεατές, τον καβγά που ξέσπασε αναφορικά με την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και την αντικειμενικότητα των εκπομπών του εθνικού Ρ/Τ φορέα. Με αυτά και άλλα εξόχως επιβαρυντικά, πριν από λίγα χρόνια «έπεσε μαύρο» σε όλο το εθνικό δίκτυο.Ομως το «μαγαζί» ξανάνοιξε και τα θυρανοίξιά του έγιναν με πολλές τυμπανοκρουσίες. Αραγε, βγήκαν τα κατάλληλα συμπεράσματα απ’ αυτή την περιπέτεια ώστε να οικοδομηθεί κατι πιο στέρεο και αποδοτικό; Εξ αντικειμένου η απάντηση είναι αρνητική.

Θα προχωρήσουμε πάλι με μερεμέτια πρόσκαιρου χαρακτήρα;

Προτείνεται αίφνης η διευθυνση της εταιρείας να ανατεθεί σε πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής από τη Βουλή, προκειμένου, για την ώρα τουλάχιστον, να σωθούν τα προσχήματα. Ισως, για τη συγκυρία που διερχόμαστε, αποτελεί μια κάποια λύση, αλλά που σίγουρα μακροπρόθεσμα θα πρόκειται για ένα άνευρο σύστημα, σε εναγώνια και διαρκή αναζήτηση ισορροπιών με αφυδατωμένες ειδήσεις και σαφώς μειωμένης θεαματικότητας. Θέλουμε κάτι τέτοιο; Μέτρο αξιολόγησης αυτού του ιδιόρρυθμου management θα αποτελεί ο βαθμός ικανοποίησης των κομμάτων και όχι βέβαια της κοινωνίας, που μετριέται ποικιλότροπα.

Μια αξιόλογη προσπάθεια λειτουργίας της ΕΡΤ κατά τα πρότυπα του BBC επιχειρήθηκε το 1975 με την έλευση του Κων/νου Καραμανλή, προσκαλώντας τον γεν. διευθυντή του BBC Sir Hugh Greene, αλλά απέβη άκαρπη, αφού οι προτάσεις του BBC χάθηκαν στη βαλκανιοποίηση που επακολούθησε ύστερα από λίγο.

Εκεί που φτάσαμε δεν έχουμε άλλες εναλλακτικές και αξιόλογες επιλογές παρά να προχωρήσουμε με τόλμη και όραμα στο κατά γενικήν ομολογία επιτυχημένο μοντέλο του ΟΤΕ. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, που μπήκε στο τραπέζι το σχέδιο εισόδου στρατηγικού επενδυτή, μέχρι την τελεσφόρησή του με τη Διοίκηση Π. Βουρλούμη, οι μη συμφωνούντες (κόμματα, συνδικαλιστές κ.ά.), ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αντιδρούσαν με σφοδρότητα προβάλλοντας κυρίως  το επιχείρημα του κρατικού απορρήτου και άλλα τέτοια.

Σήμερα όλα αυτά φαντάζουν παιδαριώδη και φαιδρά μπροστά στα καταπληκτικά μεγέθη του ομίλου ΟΤΕ.Επιπροσθέτως, όταν γινόταν αυτή η συζήτηση, ο ΟΤΕ ήταν οικονομικά ανθηρός, δεν έπαιρνε από τον φορολογούμενο,αλλ’ απεναντίας έδινε στο κράτος. Πλήρωνε τον ΟΤΕ όποιος έκανε χρήση των υπηρεσιών του και όχι αδιακρίτως όλοι οι πολίτες. Σε πλήρη αντίθεση με το τι συμβαίνει στην ΕΡΤ. Με ισχυρή πολιτική βούληση, ο Ελληνας πολίτης θα απολαμβάνει μια αντάξια τηλεόραση, που θα αποτελεί τον Driver στον κλάδο και για τους ιδιωτικούς σταθμούς, αφού είναι γνωστό πως το έμψυχο δυναμικό της ΕΡΤ στην πλειονότητά του διακρίνεται για τον επαγγελματισμό και τις ικανότητές του όταν του παρέχεται η δυνατότητα να το αποδείξει.

Χρήστος Καστωρης, Δρ Μηχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή