«Ανταπόκριση» από το Παρίσι

«Ανταπόκριση» από το Παρίσι

Kύριε διευθυντά

Ζώντας στο Παρίσι, επιτρέψτε μου, μια σύντομη ανάλυση των τριών «Black Saturdays», που τα «Κίτρινα Γιλέκα» προκάλεσαν στο Παρίσι, κάνοντας μία παρέλαση, κυρίως στα Champs Elysées: Ποιοι ήταν; Η μεγάλη πλειονότητα, επαρχιώτες μέσης τάξης, συνταξιούχοι, μικρονοικοκυραίοι, εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ελάχιστοι νέοι και εργάτες. (Εχει κόστος το ταξίδι…)

Πoια τα αιτήματά τους; Γενικά και συγκεχυμένα, γύρω από ένα βασικό: Βελτίωση της αγοραστικής δυνατότητάς τους, δηλαδή «Μακρόν δώσ’ τα όλα» α λα Τσοβόλα…

Ο σκοπός τους; Βασικά, ταξιδάκι στο Παρίσι για να βγάλουν selfies (σαν τον κάθε τουρίστα) να τα δείχνουν back home, και έτσι κάπως να αλατοπιπερώνουν την πληκτική καθημερινότητά τους..

Το βασικό πρόβλημά τους; Πλήρης έλλειψη ενός ηγέτη, που θα μετέδιδε ένα μήνυμα, ένα συγεκριμένο αίτημα προς την κυβέρνηση και ίσως μια συνάντηση με Μακρόν.

Το μόνο καλό: Αρνήθηκαν οποιοδήποτε καπέλωμα από τα κόμματα και τα συνδικάτα: Από άκρα Δεξιά μέχρι και την άκρα Αριστερά. Αλλά τα αυτοκίνητα που κάηκαν; Οι σπασμένες βιτρίνες κ.λπ.; Μα ποιος λέει ότι το Παρίσι δεν έχει τους μπαχαλάκηδές του και «τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις του» για να πλιατσικολογούν τα καταστήματα; Χριστούγεννα έρχονται… Να μην πάρουν και κανένα δωράκι, όταν επιπλέον είναι και lux signe; Προσοχή: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» δεν συμμετείχαν στο πλιάτσικο. 

Συμπέρασμα: Ο Μακρόν, όπως πέτυχε να εκφυλίσει το κίνημα των σιδηροδρομικών και να περάσει νόμο που τους έκοβε απαράδεκτα προνόμια*, όπως π.χ. σύνταξη στα 50 και 20 ώρες δουλειά την εβδομάδα, έτσι με τη στρατηγική του θα εκφυλίσει και το τωρινό κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».** 

* Που είχαν αποκτήσει, με δίκαιους αγώνες, οι παππούδες τους, στα 30 και 40, όταν έριχναν κάρβουνο επί ώρες στις ατμομηχανές… με θάνατο στα 40 τους!..

**Γέλασα όταν έμαθα ότι οι μόνοι ηγέτες που κατελόγισαν στον Μακρόν μη δημοκρατική αντιμετώπιση του κινήματος ήταν ο Ερντογάν… με τους 100.000 Τούρκους που έβαλε στις φυλακές, και… ο Τραμπ!

Κωνσταντινος Λυκας         

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή