Οι μέτοικοι της Αθήνας και το γήπεδο του ΠΑΟ

Οι μέτοικοι της Αθήνας και το γήπεδο του ΠΑΟ

Κύριε διευθυντά

Στην αρχαία Αθήνα, οι μέτοικοι, οι άνδρες δηλαδή που είχαν γεννηθεί σε άλλη πόλη, ελληνική ή βαρβαρική, αλλά έμεναν μόνιμα στην Αθήνα, προστατεύονταν από τους νόμους, αλλά είχαν περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, δεν μπορούσαν να παντρευτούν Ατθίδα, να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία, ούτε να εμφανισθούν αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, όπου εκπροσωπούντο από Αθηναίο πολίτη. Είχαν υποχρέωση στράτευσης και πλήρωναν ειδικό ετήσιο φόρο, το μετοίκιο, ίσο με 12 αττικές δραχμές. Επίσης, απαγορευόταν να αναλάβουν οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα. Οι μέτοικοι συνέρρεαν στην Αθήνα όχι μόνον από άλλες ελληνικές πόλεις αλλά και από τη Συρία, τη Λυδία, τη Φρυγία και κατέκλυαν την πόλη και τους γύρω δήμους. Οι Αθηναίοι ψήφισαν ειδικούς νόμους, το 451/450 π.Χ. (την εποχή του Περικλή) και το 403/402 π.Χ., για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πληθυσμιακής αλλοίωσης της πόλης τους.

Σήμερα, ευτυχώς, η κατάσταση έχει αλλάξει. Ολοι σχεδόν οι δήμαρχοι της Αθήνας είναι μέτοικοι. Δεν θυμάμαι ποιος ήταν ο τελευταίος Αθηναίος δήμαρχος. Είναι φυσικό να μη γνωρίζουν την Αθήνα και να μην την αγαπούν. Θεωρούν τη δημαρχία μοναδική ευκαιρία προσωπικής προβολής ή και ανόδου. Κάποιος από τους τελευταίους δημάρχους δεν έκανε καν τον κόπο να μεταφέρει τα πολιτικά του δικαιώματα από τον τόπο καταγωγής του στην Αθήνα. Η αδιαφορία των δημάρχων οδήγησε την πόλη στο σημερινό αδιέξοδο.

Και ενώ τα καθημερινά προβλήματα της πόλης διογκώνονται ταχύτατα, τρεις από τους τέσσερις τελευταίους δημάρχους, γνωστοί για τα αντιπαναθηναϊκά τους αισθήματα, έθεσαν ως προτεραιότητα την… κατεδάφιση του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και την εξορία του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα!

Δυστυχώς, την ίδια προτεραιότητα υιοθέτησε και ο υποψήφιος δήμαρχος κύριος Κώστας Μπακογιάννης. Οι σύμβουλοί του θα έπρεπε να τον έχουν ενημερώσει ότι το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρδας πρέπει να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο του ελληνικού ποδοσφαίρου, διότι συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά: πρώτο γήπεδο αποκλειστικά για ποδόσφαιρο στη χώρα μας, αποκλειστική έδρα της εθνικής ομάδας μας για μισό αιώνα, πρώτο γήπεδο με κερκίδες ξύλινες, με κερκίδες οπλισμένου σκυροδέματος, με χλοοτάπητα, με προβολείς για νυκτερινούς αγώνες. Στο γήπεδο αυτό έχουν αγωνισθεί 95 μεγάλοι άσοι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, είναι δε το μοναδικό γήπεδο στην Ελλάδα όπου έχουν αγωνιστεί ο Πούσκας και ο Πελέ και το μοναδικό γήπεδο στην Ευρώπη όπου έχει ηττηθεί η Σάντος.

Ασφαλώς οι πολίτες της Αθήνας έχουμε σημαντική ευθύνη, παραμένοντας άφωνοι, μοιραίοι και βωβοί.

Κωστας Γ. Τζαμουζακης, Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή