Οι Πρέσπες, η Παιονία και η φρουτοσαλάτα

Οι Πρέσπες, η Παιονία και η φρουτοσαλάτα

Κύριε διευθυντά

Κανείς δεν είναι βέβαιος, ακόμη και αυτοί που ψήφισαν στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών και την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», ότι θα λύσει διά παντός τα χρονίζοντα προβλήματα με το όμορό μας κράτος. Ηδη αξιωματούχοι του αρχίζουν και «ξεχνούν» το «Βόρεια» και αποκαλούν τη γλώσσα τους «μακεδονική».

Σε περίπτωση αντικαταστάσεως του δυτικόφιλου σημερινού της πρωθυπουργού από άλλον, σε αναζήτηση άλλων συμμαχιών και αναζωπύρωση του αλυτρωτισμό τους, θυμίζω τι είχε προτείνει προ ετών, σχετικά με την εκκρεμούσα ακόμη τότε μετονομασία του γειτονικού μας κράτους, ο αναστηλωτής και αναβιωτής των αρχαίων αγώνων της Νεμέας, Αμερικανός αρχαιολόγος, καθηγητής Στίβεν Μίλερ.

Βαθύς γνώστης της αρχαίας μας ιστορίας, γνώριζε ότι πάνω από την περιοχή  της σημερινής Κεντρικής Μακεδονίας που είχαν οικήσει οι Μακεδνοί,   μια δωρική φυλή με αρχικό τόπο εγκατάστασης το Αργος, υπήρχε περιοχή με το όνομα «Παιονία». Ηταν γνωστή από την εποχή των τρωικών πολέμων, κατά Ομηρο σύμμαχοι των Τρώων, με ιλλυρικής καταγωγής κατοίκους οι πρώτοι και θρακικής οι δεύτεροι, πριν από την κάθοδο των Σλάβων στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Ο Μίλερ, με άλλους 300 κορυφαίους αρχαιολόγους και ιστορικούς, είχε προτείνει, το 2012, να της δοθεί το όνομα «Paeonia» (Παιονία) με τα παράγωγά του: «Paeonians» «paeonian language» κ.λπ. Είχαν αποστείλει και σχετική επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα, διαμαρτυρόμενοι για την «ανόητη», τον Νοέμβριο 2004, από τον επανεκλεγέντα πρόεδρο George W. Bush, ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του, να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Και εύηχο και αρχαιοπρεπές ήταν και δεν θα ενοχλούσε τους διαφορετικών εθνοτήτων σημερινούς κατοίκους της. Σχετικός Ιστότοπος: (http://macedonia-evidence. org/documentation-gr. html).

Θα αναφέρονταν και αυτοί όπως εξάλλου και εμείς σε αρχαίους προγόνους που είχαν εποικήσει τις περιοχές αυτές πριν από τις ποικίλες εθνότητες που είχαν εγκατασταθεί εκεί σε νεότερες εποχές και έδωσαν το όνομα στην ιταλική φρουτοσαλάτα «Macedonia di frutti».

Η πρόταση ή αγνοήθηκε ή είχε απορριφθεί κατά τις τότε διαπραγματεύσεις λόγω ανιστόρητων, συμπεριλαμβανομένου του κ. Νίμιτς, διαπραγματευτών.

Αν η επόμενη κυβέρνηση, που όπως προτίθεται, καταγγείλει το σαθρό «επίτευγμα» του κ. Τσίπρα, τη συμφωνία των Πρεσπών, προτείνοντας συγχρόνως αντί του «Βόρεια Μακεδονία» το όνομα «Παιονία» και τα παράγωγά του, θα εμπέδωνε σταθερές καλές σχέσεις με το όμορό μας κράτος και τους κατοίκους του.

Στρατής Ε. Στρατήγης, Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή