Τέτοια μετάλλαξη… πρώτη φορά

Τέτοια μετάλλαξη… πρώτη φορά

Κύριε διευθυντά

Η Αριστερά των ονείρων μας, από τα χρόνια της μεταπολίτευσης, είναι αυτή που αντιμάχεται την αδικία και τις ανισότητες που απορρέουν από την ταξική δομή της κοινωνίας, είναι αυτή που προωθεί την ισότητα και τη φιλία, είναι αυτή που αγωνίζεται για την ουσιαστική παιδεία και μόρφωση για όλους.

Με αμηχανία παρακολουθώ τις μεταλλάξεις της δικής μας «πρώτης φοράς Αριστερά» και δεν μπορώ να εννοήσω το πώς οι καταστατικές της αρχές μπορούν να συμβιβάζονται με τις συνεχείς κυβιστήσεις και τον διχαστικό λόγο, αλλά και το πού βρίσκεται τελικά το «ηθικό πλεονέκτημά» της.

Διερωτώμαι –σε σχέση με τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης– ποια στάση θα είχε ως αντιπολίτευση, εάν κάποια άλλη κυβέρνηση έκανε ακριβώς τα ίδια.

Το είπα-ξείπα έχει περίπου γίνει επιστήμη και ο όρος «κωλοτούμπα» (kolotoumba) καθιερώθηκε διεθνώς,  ιδιαίτερα από τον ισπανικό Τύπο, με αφορμή (τότε) πιθανή συνεργασία των Σοσιαλιστών με τον Ραχόι υπό την απειλή του κόμματος Podemos. Ο κ. Τσίπρας,  έξυπνος και χαρισματικός, έχει την ιδιαίτερη ικανότητα,  από αυτά που ακούει –ή και διαβάζει–, να κρατάει, αποσπασματικά, εκείνα  που θεωρεί «χρήσιμα». Με ελεύθερους λοιπόν συνειρμούς που κάνω, σκέφτομαι ότι κάπου έχει ακούσει για τον Κομφούκιο, που είχε πει ότι «η ακαμψία θα γκρεμιστεί, η ευελιξία ποτέ».  Ανάλογα, φαίνεται να έχει λάβει υπόψη και τον  Μπέρτολτ Μπρεχτ που είχε πει: «Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είσαστε χαμένοι.  Φίλος σας είναι η αλλαγή, η αντίφαση σύμμαχός σας».

Προσωπικά, διερωτώμαι πώς μπορεί να θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο εάν δεν είμαστε σε θέση (με όποιο τρόπο καταλαβαίνει ο καθένας) να κάνουμε τον εαυτό μας καλύτερο…

Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Τσίπρας έχει υπόψη του και τον Tολστόι  που είχε πει ότι «όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς δεν σκέφτεται να αλλάξει τον εαυτό του»  ή ακόμα και τον Μαχάτμα Γκάντι που έλεγε ότι «πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε».

Πιθανότερο όμως είναι να έχει ακούσει κάτι για τον Τσώρτσιλ  που είχε πει:  «Οποιος δεν αλλάζει δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα» (και μακάρι να το είχε λάβει αυτό υπόψη ως προειδοποίηση).

Ανδρέας Κωσταλας, Ιατρός, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή