ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Θωράκιση Αιγαίου, όχι ρομπότ στη Σελήνη

Θωράκιση Αιγαίου, όχι ρομπότ στη Σελήνη

Κύριε διευθυντά
Μου προξένησε αλγεινή εντύπωση και κατάπληξη η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής (αλήθεια, τι γνώσεις έχει ο κ. Ν. Παππάς από ψηφιακή τεχνολογία;) ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει με δικό της πρόγραμμα και ρομπότ στην εξερεύνηση της Σελήνης.
Για τον σκοπό αυτό θα δαπανηθούν κάποια εκατομμύρια και θα δημιουργηθούν κάποιες υπηρεσίες στις οποίες εκτός από μερικούς ειδικευμένους επιστήμονες, θα βολευθούν προφανώς και πολλά άσχετα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα επιστημόνων ανωτάτου επιπέδου, ειδικευμένων στην ψηφιακή τεχνολογία, τα οποία δυστυχώς παρέχουν τις πολύτιμες γνώσεις τους σε ξένα κράτη και υπηρεσίες. Εχω επίσης επισημάνει ότι η ευφυΐα των Ελλήνων επιστημόνων είναι σαφώς ανώτερη των ξένων, και ιδίως των Τούρκων, και εάν θέλουμε να αντισταθμίσουμε την πολεμική υπεροχή της Τουρκίας ο μόνος τρόπος είναι να πρωτοπορήσουμε και να επενδύσουμε στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου, αξιοποιώντας και μετακαλώντας όλους αυτούς τους Ελληνες επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Επικαλούμαι μάλιστα το παράδειγμα του Αρχιμήδη που με τα πρωτοποριακά του κάτοπτρα εξουδετέρωσε τα πλοία των Ρωμαίων, και προτείνω να δημιουργήσουμε μία ηλεκτρονική ομπρέλα πάνω από το Αιγαίο, η οποία θα μπλοκάρει και θα εξουδετερώνει όλα τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα αντικείμενα (drones, κ.λπ.), τα οποία οι Τούρκοι απειλούν ότι θα κατασκευάζουν και θα κατακλύσουν το Αιγαίο. Με την ίδια ομπρέλα θα μπορούμε να εξουδετερώνουμε και τα επανδρωμένα αεροσκάφη τους, γιατί, ως γνωστόν, όλα τα ιπτάμενα αντικείμενα σήμερα είναι τηλεκατευθυνόμενα, και εάν μπλοκάρουμε την επικοινωνία τους με τα κέντρα τηλεκατεύθυνσης (επίγεια ή δορυφορικά), θα καταστούν τυφλά και ανεξέλεγκτα. Αυτό μπορεί να γίνει και ασφαλώς θα γίνεται από τις μεγάλες δυνάμεις, όμως εμείς μπορούμε να αναπτύξουμε τη δική μας τεχνολογία και προς τον σκοπό αυτό πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις και η αξιοποίηση των επιστημόνων μας, και όχι στην εξερεύνηση της Σελήνης από την οποία δεν πρόκειται να έχουμε κανένα όφελος, πολύ περισσότερο όταν με το θέμα αυτό ασχολούνται ήδη πολλά ισχυρότερα κράτη από εμάς.

Αντίθετα το να θωρακίσουμε ηλεκτρονικά το Αιγαίο, ιδίως έναντι της Τουρκίας, είναι η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία πραγματικότητα, και η μόνη που θα προσδώσει στη χώρα μας πολύτιμη υπεροχή έναντι αυτής.

Ιωαννης Γ. Κουλουρης, Δρ Μηχ/γος Ηλ/γος ΕΜΠ, Αθήνα