Ζωγραφίζοντας μια άναρχη χώρα

Ζωγραφίζοντας μια άναρχη χώρα

Κύριε διευθυντά

Η καθημερινότητα στην Ελλάδα επιβεβαιώνει χαρακτηριστικά παρακμάζουσας κοινωνίας με την ποικιλομορφία της παρανομίας και εγκληματικότητας, ενώ οι Ελληνες πολίτες είναι απροστάτευτοι. Συμμορίες κακοποιών διαπράττουν καθημερινά ληστείες, διαρρήξεις, καταστροφές ΑΤΜ, βιαιοπραγίες, ακόμη και δολοφονίες πολιτών. Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει μετατραπεί, με τη χρονίζουσα αδράνεια της πολιτείας, σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας και τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν γίνει χώροι διακίνησης ναρκωτικών, κλοπών, αλλά και επιθέσεων σε πανεπιστημιακό προσωπικό, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμισή τους.

Παρατηρούνται συνεχείς βανδαλισμοί με γκραφιτομουντζούρες δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, τοίχων, περιπτέρων, ρολών καταστημάτων, πανεπιστημιακών κτιρίων, σχολικών κτιρίων, αρχαιολογικών χώρων από άτομα με αντικοινωνικές και παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, που εκμεταλλευόμενα την πλήρη αδιαφορία της πολιτείας και των αρμόδιων αρχών βρωμίζουν ανενόχλητα με σπρέι κάθε επιφάνεια που συναντούν, υποβαθμίζοντας την αισθητική των κτιρίων και του περιβάλλοντος. Βρωμίζουν και προκαλούν ποικίλες ζημιές σε συρμούς τρένων. Μουντζουρώνουν ακόμα και πινακίδες ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας, με σκοπό την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Στην έξαρση αυτή της παρανομίας και της εγκληματικότητας, η αστυνομία, που είναι υπεύθυνη για την τήρηση της δημόσιας τάξης και την ασφάλεια και προστασία των πολιτών, είναι ανεπαρκέστατη.

Για την πρόληψη της εγκληματικότητας και τη στοιχειώδη προστασία των πολιτών είναι απαραίτητες η αύξηση του αστυνομικού προσωπικού και η επαναφορά της πεζής περιπολίας. Οι περιπολίες πρέπει να γίνονται όλο το 24ωρο σε όλους τους δρόμους, όχι μόνο στους κεντρικούς όπως συνήθως γίνονται, οι δε ομάδες ΔΙ.ΑΣ. να είναι ακροβολισμένες σε διάφορα σημεία για την ενίσχυση της πεζής περιπολίας όταν χρειαστεί.

Η τροχαία, μια άλλη υπηρεσία της αστυνομίας που είναι απαραίτητη για την οδική ασφάλεια οχημάτων και πεζών, είναι εξαφανισμένη από χρόνια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στα τροχαία ατυχήματα. Κυκλοφορούν αυτοκίνητα ανασφάλιστα, αυτοκίνητα χωρίς σωστό φωτισμό, χωρίς πινακίδες. Πολλοί οδηγούν κάνοντας ταυτόχρονα χρήση κινητών τηλεφώνων, οδηγούν ύστερα από κατανάλωση οινοπνευματωδών, ενώ το αλκοτέστ ή έχει καταργηθεί ή γίνεται σπάνια.

Οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν την προτεραιότητα των πεζών στις διαβάσεις. Αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες σταθμεύουν πάνω σε πεζοδρόμια, σε πεζόδρομους, σε προσβάσεις πεζοδρομίων, σε διαβάσεις πεζών δυσκολεύοντας τη διάβασή τους. Κυκλοφορούν μοτοσικλέτες με εκκωφαντικές εξατμίσεις, χωρίς να ελέγχονται. Οι νόμοι δεν τηρούνται όπως, π.χ., ο αντικαπνιστικός, που παραμένει ανεφάρμοστος επί χρόνια.

Πολλά πεζοδρόμια στην Αθήνα είναι κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα καφετεριών και εστιατορίων δυσκολεύοντας τη διέλευση των πεζών. Κάτοικοι πυκνοκατοικημένων συνοικιών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την ηχορρύπανση από εκκωφαντικές μουσικές καφετεριών και μπαρ σε ώρες κοινής ησυχίας.

Τα παραπάνω είναι, αναμφίβολα, χαρακτηριστικά άναρχης χώρας.

Γεώργιος Θαλασσινος, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή