Γεωγραφικό – ιστορικό κουίζ για δυνατούς λύτες και (προαιρετικά) με τους χάρτες ανοιχτούς

Γεωγραφικό – ιστορικό κουίζ για δυνατούς λύτες και (προαιρετικά) με τους χάρτες ανοιχτούς

Κύριε διευθυντά

Από τα μέσα περίπου του εικοστού αιώνα και μετά, αρκετά κράτη έχουν αλλάξει την επίσημη ονομασία τους χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στους γείτονές τους. Ετσι, το 1935 η Περσία μετονομάσθηκε σε Ιράν. Η Αβησσυνία μετονομάσθηκε μεταπολεμικώς σε Αιθιοπία. Επίσης η προπολεμική Τρανσιορδανία φέρει πλέον ως επίσημο όνομα «Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας» και κατ’ απλοποίηση Ιορδανία.

Τον Οκτώβριο 1964, η ήδη ανεξάρτητη Ταγκανίκα –μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπό γερμανική και μετέπειτα υπό αγγλική κατοχή– μετονομάσθηκε σε Τανζανία με την ευκαιρία της ενώσεώς της με το νησί της Ζανζιβάρης.

Μεταπολεμικά, μετά την απελευθέρωσή τους από τον ξένο ζυγό άλλαξαν το όνομά τους αρκετές πρώην αποικίες των Ευρωπαίων στην Αμερική, στην Ασία και στην Αφρική πρωτίστως για να τονίσουν την ανεξαρτησία και την απόκτηση της ελευθερίας τους, αλλά και για λόγους επανόδου στα ιστορικά τους ονόματα. Απ’ όσο γνωρίζω, πρόκειται για τις εξής χώρες: Η Δημοκρατία του Ανω Βόλτα λέγεται πλέον Μπουρκίνα Φάσο. Η Βόρεια Ροδεσία, που από το 1924 ήταν βρετανικό προτεκτοράτο, το 1964 έγινε ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Δημοκρατία της Ζάμπιας. Η μαρτυρική Βιρμανία (Μπούρμα) έχει μετονομασθεί σε Μιανμάρ. Το πρώην Βελγικό Κονγκό μετονομάσθηκε σε Ζαΐρ και κατόπιν σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Η πρώην βρετανική Ονδούρα στην αμερικανική ήπειρο λέγεται ήδη Μπελίζ. Η πρώην βρετανική Ανατολική Αφρική διαχωρίσθηκε στα κράτη Κένυα και Ουγκάντα. Η πάλαι ποτέ γερμανική ΝΔ Αφρική έγινε Ναμίμπια.

Η πρώην γαλλική αποικία της Δαχομέης στην Αφρική λέγεται σήμερα Μπενίν. Η σημερινή Καμπότζη έφερε το όνομα Καμπούτσια. Η Κεϋλάνη απέκτησε το 1972 ως επίσημη ονομασία το Σρι Λάνκα. Μπουσουανατάλ ήταν το παλιό επίσημο όνομα της σημερινής Μποτσουάνα. Η Νότια Ροδεσία έχει μετονομασθεί σε Ζιμπάμπουε από τον Νοέμβριο του 1965 οπότε αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος παρά την αντίδραση των Βρετανών, που ειρήσθω εν παρόδω πέτυχαν από τον ΟΗΕ την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της. Ολλανδικές Ινδίες ονομαζόταν την εποχή της αποικιοκρατίας η σημερινή Ινδονησία. Τον Μάρτιο του 1957 η βρετανική αποικία της Χρυσής Ακτής απέκτησε την ανεξαρτησία της και πήρε το όνομα Γκάνα.

Αυτή την εποχή στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία του Καζαχστάν γίνονται σοβαρές συζητήσεις να χρησιμοποιηθεί ως επίσημο όνομα η φράση Kasach-Eli, που σημαίνει Xώρα των Κοζάκων.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Νέα Ζηλανδία, όπου υπάρχει πίεση να υιοθετηθεί ως επίσημο όνομα η λέξη Astearoa, όπως ονομάζουν το νησί αυτό οι αρχέγονοι κάτοικοι, οι Μαορί. Ας σημειωθεί ότι στα χαρτονομίσματα, διαβατήρια και πιστοποιητικά γέννησης αναγράφεται ήδη η διπλή ονομασία, Νέα Ζηλανδία και Astearoa! Ενόψει των παγκοίνως γνωστών αυτών μεταβολών, οι περί τα Σκόπια λαοί τους οποίους οι κομμουνιστές όχι απλώς τους είχαν οικονομικώς εξαθλιώσει, αλλά τους είχαν κυριολεκτικώς μεταβάλει σε ανδράποδα σε τέτοιο βαθμό ώστε να τους διαστρεβλώσουν εκ βάθρων ακόμη και την ιστορική τους μνήμη, όταν επιτέλους απηλλάγησαν από τους δυνάστες εκείνους, αντί να αδράξουν την ευκαιρία να επαναδώσουν στο νεοσύστατο κρατίδιό τους την ιστορικώς καταξιωμένη ονομασία της περιοχής Δαρδανία, όπως επιβάλλει η γεωγραφική της θέση, επιμένουν στην ονομασία που τους επέβαλαν οι τύραννοί τους!

Τη στιγμή κατά την οποία και ο τελευταίος αναλφάβητος κάτοικος των απελευθερωμένων από τον ξένο ζυγό εθνών της Ασίας, της Αφρικής κ.λπ. απορρίπτει την ονομασία που του είχαν προσδώσει οι βασανιστές του, εκείνοι δεν διστάζουν να απαρνηθούν τους προγόνους και το αίμα τους. Με την προφανή φιλοδοξία να σφετερισθούν ξένα εδάφη εμφανίζονται ως δήθεν Μακεδόνες.

Αλλά στην περίπτωσή τους, αργά ή γρήγορα, θα πέσουν οι μάσκες. Οποια σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο, την ίδια έχουν και οι Σκοπιανοί με τους Μακεδόνες μας.

Γιαννης Χριστοφ. Παντουβακης, Επίτιμος δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή