Προστασία του πολίτη και περί διαφάνειας

Προστασία του πολίτη και περί διαφάνειας

Κύριε διευθυντά

Ο Στέφανος Μάνος, με τη δημιουργική του σκέψη, έστειλε επιστολή που δημοσιεύτηκε στις 7 Αυγούστου με τίτλο «Περί διαφάνειας και προστασίας». Αναφέρει ότι, στο νέο νομοσχέδιο περί επιτελικού κράτους, αποκτήσαμε ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αυτή επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν πώς ξοδεύονται τα χρήματα που συλλέγονται από τους φόρους. Αλλά καυτηριάζει τη διαχρονική αδιαφάνεια που υπάρχει στην εξυπηρέτηση «επωνύμων» από αστυνομικούς.

Πολυάριθμοι δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, επιχειρηματίες, πρώην και νυν βουλευτές εξυπηρετούνται από αστυνομικούς και κανείς δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια γίνεται αυτή η εξυπηρέτηση. Και πόσοι αστυνομικοί διατίθενται για κάθε «επώνυμο», αν και κανονικά θα έπρεπε να πληρώνει μόνος του τη φύλαξή του. Η συνέπεια αυτής της αδιαφανούς πρακτικής είναι ότι άγνωστος αλλά μεγάλος αριθμός αστυνομικών απουσιάζει από τους δρόμους για τον έλεγχο της τροχαίας παραβατικότητας, με τραγική κατάληξη να είμαστε πρωταθλητές στα τροχαία, στους θανάτους και στους τραυματίες.

Μνημονεύει μάλιστα τον κ. Χρυσοχοΐδη, που η Metrisis Poll, σε πρόσφατη και μετεκλογική μέτρηση, τον κατατάσσει πρώτον υπουργό στις θετικές γνώμες με 66%, επί των ερωτηθέντων. Ισως η παλαιά επιτυχία επί υπουργίας του να εξαρθρωθεί η «17 Νοέμβρη» να του δίνει αυτή την πρωτιά, ασχέτως αν δεν είχε διαβάσει αλλά ψήφισε το μνημόνιο! Χρέος όμως του κ. Χρυσοχοΐδη και κάθε αρμόδιου είναι να υπάρξει απόλυτη ενημέρωση για τον αριθμό των αστυνομικών που φυλάσσουν «επωνύμους». Και στη συνέχεια άμεση μετάταξή τους στην ενεργό πάταξη της παραβατικότητας, στον έλεγχο τροχαίας κυκλοφορίας και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Διαφορετικά, και η δημοφιλία όπως και η ανοχή στους υπουργούς και στη νέα κυβέρνηση θα πάει περίπατο, όπως έγινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Διότι διαχρονικώς όλοι οι μέχρι σήμερα υπουργοί Προστασίας του Πολίτη μόνο προστασία δεν παρείχαν, αφού είχαν υποσχεθεί αυτή την άμεση μετάταξη των αστυνομικών, αλλά τελικά υπέκυψαν σε άνωθεν πιέσεις, μη τηρήσαντες τα υπεσχημένα.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή