Η αιματηρή πολιορκία για την τιμή ενός εξαίρετου όνου, ο ναύαρχος και η πυργοδέσποινα Κασσάνδρα

Η αιματηρή πολιορκία για την τιμή ενός εξαίρετου όνου, ο ναύαρχος και η πυργοδέσποινα Κασσάνδρα

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή την επιστολή του αγαπητού κυρίου Γιώργου Σταραντζή (10/8) και τα «περί όνου σκιάς», θα ήθελα να εξιστορήσω την υπόθεση ενός άλλου όνου, ο οποίος έζησε σε μιαν άλλη εποχή, έμελλε όμως να είναι αφορμή δραματικών εξελίξεων με τραγικές συνέπειες, ώστε να μείνει και αυτός στην Ιστορία.

Τα γεγονότα συνέβησαν στα φραγκοκρατούμενα νησιά του Αιγαίου το 1286. Δύο ήσαν οι μεγάλες οικογένειες που δέσποζαν εκείνη την εποχή, αυτές των Γκίζη και των Σανούδων. Σε μια εκστρατεία, πειρατές απήγαγαν έναν εξαίρετο όνον ο οποίος ανήκε σε έναν των Γκίζη και τον πούλησαν στον γιο του Μάρκου Β΄ Σανούδο Γουλιέλμο, άρχοντα της Σύρου, ο οποίος, παρά το ότι ο όνος έφερε γραμμένα πάνω του τα αρχικά του ιδιοκτήτη, τον αγόρασε και μάλιστα ακριβά.

Ο Γκίζης τότε πολιόρκησε το κάστρο της Σύρου με μεγάλες δυνάμεις για την επαναπόκτηση του όνου. Εν τω μεταξύ, όλος ο κόσμος του Αιγαίου ησχολείτο μόνο με το θέμα αυτό, παραλύοντας τη λειτουργία της κοινωνίας. Για καλή τύχη του Σανούδου, εκείνες τις ημέρες είχε καταπλεύσει στη Μήλο ο Narjaut de Toucye, ναύαρχος του βασιλέως της Νεαπόλεως Καρόλου Β΄ του Ανδεγαυού, ο οποίος ήταν επικυρίαρχος των Σανούδων.

Τόσο οι ισχύοντες φεουδαρχικοί νόμοι όσο και οι παρακλήσεις της πυργοδέσποινας της Μήλου, Κασσάνδρας Σανούδου, ανάγκασαν τον ναύαρχο να βοηθήσει τον πολιορκημένο Σανούδο καταφέρνοντας να λυθεί η πολιορκία από τον Γκίζη.

Η υπόθεση, όμως, στη συνέχεια οδηγήθηκε στον πληρεξούσιο αντιπρόσωπο της Γαληνοτάτης (Βενετό Βάιλον της Εύβοιας), ο οποίος έλυσε το θέμα συμβιβαστικά αποκαθιστώντας την ειρήνη, αφού όμως είχαν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές και πάνω από τριάντα χιλιάδες βαρέα σόλδια.

Και όλα αυτά χάριν ενός αθώου όνου, ο οποίος δυστυχώς αμέσως μετά απεβίωσε αιφνιδίως! Πιστεύω πάντως ότι και οι δύο περιπτώσεις των ιστορικών αυτών όνων εμπεριέχουν διαχρονικά μηνύματα.

Ι. Κ. Γεωργιου, Καρδιολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή