Γηροκομείο Αθηνών και η διοίκησή του

Γηροκομείο Αθηνών και η διοίκησή του

Κύριε διευθυντά

Διάβασα με ενδιαφέρον τη δημοσιευθείσα στο φύλλο της 29/8 επιστολή του καθηγητή κ. Καλαβρού με τίτλο «Ο Δήμος Αθηναίων και το Γηροκομείο», που έχει χαρακτήρα ανοικτής επιστολής προς τον κ. δήμαρχο Αθηναίων.

Πέρυσι υπήρξα αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Γηροκομείου Αθηνών, του οποίου είμαι τακτικό μέλος, σε ορισθείσα με δικαστική διαταγή προσωρινή διοίκηση, και έτσι μπορώ να έχω ιδία αντίληψη του τι συμβαίνει στο Γηροκομείο, ποια είναι τα προβλήματά του και ποιο είναι το εύρος της εποπτείας που μπορεί να ασκήσει ο Δήμος Αθηναίων. Δεν γνωρίζω όμως τη σχέση του κ. Καλαβρού με το Γηροκομείο, του οποίου δεν είναι τακτικό μέλος, ούτε την πηγή της μονομερούς πληροφόρησής του.

Οι προσωρινές διοικήσεις, που ορίζονται δικαστικά, έχουν μια συγκεκριμένη κύρια εντολή, να διεξάγουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας αρχαιρεσίες, στις οποίες μετέχουν μόνο τα τακτικά μέλη του σωματείου, για την ανάδειξη τακτικής διοικήσεως, και να διαχειρίζονται μόνο συγκεκριμένες επείγουσες περιπτώσεις. Η παρούσα προσωρινή διοίκηση του σωματείου έχει, με τη δικαστική απόφαση που τη διόρισε, προθεσμία για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών μέχρι την 12η Σεπτεμβρίου, που για μία ακόμα φορά δεν έχουν προκηρυχθεί, κατά παράβαση του καταστατικού και της δικαστικής εντολής. Από το 2016 το Γηροκομείο διοικείται από προσωρινές διοικήσεις που έχουν την ίδια εντολή, αλλά για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή τους, με αποτέλεσμα να διοικείται από προσωρινές διοικήσεις στις οποίες εναλλάσσονται κάποια από τα ίδια πρόσωπα, που επιβεβαιώνει τον κανόνα «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Χωρίς να είμαι συνήγορος του Δήμου Αθηναίων, θεωρώ ότι είναι άδικη ως στηριζόμενη σε εσφαλμένη προϋπόθεση η αιτίαση ότι ο Δήμος Αθηναίων αδιαφόρησε να βοηθήσει τη δικαστικώς (συνεπώς προσωρινή) ορισθείσα διοίκηση να επαναφέρει την κανονικότητα και να εξυγιάνει μια νοσηρά κατάσταση, γιατί αυτό, σύμφωνα με τον Α.Κ. και το Σύνταγμα, είναι έργο μόνο της αιρετής διοικήσεως και όχι των προσωρινών διοικήσεων, που έχουν μόνο την εντολή να διεξάγουν άμεσα αρχαιρεσίες και όχι με τη μη διεξαγωγή αρχαιρεσιών να παραμένουν με δικαστικές διαδικασίες στη διοίκηση.

Εχω ιδία αντίληψη ότι ο Δήμος Αθηναίων όχι μόνο δεν αδιαφορούσε, αλλά, αντίθετα, με την αρμόδια αντιδήμαρχο ασκούσε παρέμβαση σε όλες τις δίκες για τον διορισμό προσωρινών διοικήσεων και είχε διορίσει επίτροπο για να παρίσταται στις συνεδριάσεις του Γηροκομείου, γιατί ο νόμος που προβλέπει την εποπτεία των δήμων στα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είναι πολύ παλιός, δεν παρέχει άλλα, πιο αποτελεσματικά μέσα ασκήσεως εποπτείας.

Νομίζω ότι επέστη ο καιρός ο κ. δήμαρχος Αθηναίων, στην περιφέρεια του οποίου εδρεύουν πάνω από 200 φιλανθρωπικά ιδρύματα, να αναλάβει πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του σχετικού νόμου και την ενδυνάμωση των μέσων εποπτείας των ιδρυμάτων.

Λεανδρος Τ. Ρακιντζης, Αρεοπαγίτης ε.τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή