Οι πνιγμοί, οι τουρίστες και οι ηλικιωμένοι

Οι πνιγμοί, οι τουρίστες και οι ηλικιωμένοι

Κύριε διευθυντά

Από την ενημερωτική εκστρατεία του υπουργείου Υγείας για την ασφαλή κολύμβηση, πληροφορούμαστε ότι στη χώρα μας ετησίως συμβαίνουν πλέον των 400 πνιγμών, και με 2,5 πνιγμούς ανά 100.000 κατοίκους η Ελλάδα είναι 6η στην Ευρωπαϊκή Ενωση και 36η μεταξύ 116 χωρών της υδρογείου. (Προφανώς, οι 400 πνιγμοί ετησίως περιλαμβάνουν περισσότερες περιπτώσεις από αυτές –περίπου 270– που αφορούν τον ανηγμένο δείκτη.)

Η πρακτική της αναγωγής εφαρμόζεται ευρέως (Eurostat, ΟΟΣΑ κ.ά.) για τη συγκρισιμότητα στοιχείων, είναι εύκολη, όμως μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβητήσιμα συμπεράσματα. Η πηγή των προαναφερόμενων στοιχείων (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – 2014) και η Eurostat, κατά τα φαινόμενα, στους πνιγμούς περιλαμβάνει και αυτούς των αλλοδαπών τουριστών. Χώρες όπως η δική μας, με πολλαπλάσιους τουρίστες από τους κατοίκους και με συνθήκες (ηλιοφάνεια, παραλίες κ.ά.) που ευνοούν τη θαλάσσια κολύμβηση, «αδικούνται» από τη βάση αναγωγής (ανά 100.000 κατοίκους), ενώ «ευνοούνται» χώρες των οποίων σημαντικό μέρος των κατοίκων επισκέπτεται τον Νότο της Ευρώπης κατά τη θερινή περίοδο ή έχουν περιορισμένη ή χειμερινή τουριστική κίνηση ( ενδεικτικά: Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία).

Οσον αφορά τα στοιχεία σε απόλυτους αριθμούς για τη χώρα μας, σύμφωνα με τα δελτία Τύπου του Λιμενικού Σώματος, για την περίοδο 15.05-23.08.2019, επί 162 πνιγμών ημεδαπών στη θάλασσα, τα θύματα ήταν, κατά μέσον όρο, 74 ετών. Μόνον 8 πνιγμοί (ποσοστό 5%) αφορούν ηλικίες έως τα 50 έτη. Πράγματι, «θερίζονται» οι ηλικιωμένοι. 110 πνιγμοί (ποσοστό 68%) αφορούν τις ηλικίες 71-85 ετών (33, 36 και 41, ανά φάσμα πενταετίας, αντίστοιχα), 9 (ποσοστό 6%) την πενταετία 86-90 ετών και 2 πλέον των 96 ετών. Επί 51 πνιγμών αλλοδαπών (25% του συνόλου) τα θύματα ήταν, κατά μέσον όρο, 62 ετών. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, οι πνιγμοί σε πισίνες και άλλες παρεμφερείς εγκαταστάσεις ήταν λιγότεροι από 5.

Και όμως, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας προς λουομένους «…η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άνδρες 20-24 ετών… Ατομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι)…».

Αν και η προαναφερόμενη ενημερωτική εκστρατεία επικεντρώνεται στους μεσήλικες και στους νέους, το πρόβλημα εντοπίζεται στις ηλικίες άνω των 71 ετών. Οι 80χρονοι δεν κολυμπούν διατελούντες εν ευθυμία και γνωρίζουν τους κινδύνους από την κολύμβηση με γεμάτο στομάχι. Περισσότερο κινδυνεύουν από την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων και την εξάντλησή τους, όταν απομακρύνονται από την ακτή, το ψυχρότερο νερό τις πρωινές ώρες και τις υψηλές θερμοκρασίες το μεσημέρι, που επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία τους.

Οι ηλικιωμένοι χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς στην εκστρατεία και, πρακτικά, προληπτικής μέριμνας. Οσο και αν ακούγεται υποτιμητικό για έναν πρεσβύτη, όσο και αν απόψεις του τύπου «φθάσε τα χρόνια μου και μετά μίλα» ακούγονται με συμπάθεια, το αποτέλεσμα μετράει. Και το αποτέλεσμα είναι οι πρεσβύτες να βγαίνουν από τη θάλασσα μόνοι τους, όπως μπαίνουν, όρθιοι.

Δημ. Χατζηδακης, Δρ χημικός μηχανικός, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή