Περί εκλογικού νόμου και μαθηματικών

Περί εκλογικού νόμου και μαθηματικών

Κύριε διευθυντά

Θέτω υπόψη της κυβέρνησης, όταν θα γίνει ο νέος εκλογικός νόμος, να εξετάσει την πρόταση που γράφω σχετικά με το άρθ. 2 παράγρ. 5 του Π.Δ. 96/2007, που αφορά τα υπόλοιπα των ψήφων σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Προς διευκόλυνση του αναγνώστη, προκαταρκτικώς θέτω τα ακόλουθα:

1ον) Εκλογικό μέτρο. Είναι το ακέραιο μέρος της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των ψήφων στην επικράτεια διά του 300.

2ον) Αριθμός βουλευτών σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Αυτός είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου αριθμού του αριθμού των ψηφοφόρων της περιφέρειας διά του εκλογικού μέτρου.

Προφανώς έχουμε σε κάθε περιφέρεια ένα υπόλοιπο από την ανωτέρω διαίρεση, σε βουλευτική έδρα όχι ολόκληρη, η οποία έδρα ανήκει στην περιφέρεια.

Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι πώς θα κατανεμηθούν δίκαια οι αδιάθετες έδρες, δηλ. αυτές όπου κανένα κόμμα δεν κατόρθωσε να λάβει ψήφους σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο.

Στην πρότασή μου δέχομαι απολύτως την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και τον αριθμό των βουλευτών εκάστου κόμματος που θα εκλεγούν, χωρίς αυτή να επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ποια πρόσωπα θα είναι αυτά που θα εκλεγούν βουλευτές και ανήκοντα στο ίδιο κόμμα με τη μεταφορά των υπολοίπων σε περιφέρειες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο. Εκθέτω την άποψή μου, η οποία στηρίζεται σε μαθηματικό υπολογισμό.

Ο πρώτος εκ των υπολοίπων σε σταυρούς προτίμησης από κάθε κόμμα, κάθε εκλογικής περιφέρειας που παρουσιάζει υπόλοιπα αδιάθετων ψήφων, θα εφοδιασθεί με έναν ειδικό εκλογικό προσωπικό αριθμό (ΕΕΠΑ) που θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης των σταυρών προτίμησης του υποψηφίου στην περιφέρεια επί τον αριθμό βουλευτών της περιφέρειας διά του αριθμού των έγκυρων ψήφων της περιφέρειας. Ακολούθως, όλοι αυτοί οι αριθμοί θα συγκεντρωθούν πανελλαδικώς, για κάθε κόμμα χωριστά, σε φθίνουσες κλίμακες, και οι υποψήφιοι βουλευτές, προερχόμενοι από τα υπόλοιπα των περιφερειών και έκαστος με το ΕΕΠΑ, θα τεθούν στην κλίμακα. Η κλίμακα εκάστου κόμματος σταματά στον αριθμό των βουλευτών που δικαιούται, καθότι έχει καθοριστεί με την υπάρχουσα νομοθεσία ο αριθμός των βουλευτών που θα βγάλει το κάθε κόμμα.

Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τους αρχηγούς κομμάτων, εφόσον το κόμμα τους εισέλθει στη Βουλή. Αυτοί εκλέγονται άνευ κλίμακος. Η ανωτέρω πρότασή μου αφορά τα πρόσωπα που είναι σε μεγαλύτερο βαθμό αποδεκτά από το σύνολο των ψηφοφόρων του κόμματος στο οποίο ανήκουν. Δεν επηρεάζει τον αριθμό των βουλευτών εκάστου κόμματος. Επιπλέον, ανταποκρίνεται πληρέστερα στους εκπροσώπους που θα εκλεγούν βουλευτές των μικρών κομμάτων, χωρίς να μεταβάλλεται ο αριθμός των, που είναι καθορισμένος εκ των προτέρων.

Ιωαννης Χαϊνης, Ομ. καθηγ. Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή