Οι φωτογραφίες και οι κατακτητές

Οι φωτογραφίες και οι κατακτητές

Κύριε διευθυντά

Μια ημέρα τιμής για τα παλικάρια που πολέμησαν (και πολλά δεν γύρισαν ποτέ…) στα βουνά της Αλβανίας, η «Καθημερινή» της Κυριακής 27/10 επέλεξε να έχει στο πρωτοσέλιδο μία φωτογραφία από τη φρικτή εποχή της ναζιστικής κατοχής. Τότε που χιλιάδες παιδάκια πέθαιναν από την πείνα, τότε που οι Γερμανοί έκαναν ομαδικές εκτελέσεις, έκαιγαν χωριά, βασάνιζαν πατριώτες, δολοφονούσαν γυναικόπαιδα… Η «Καθημερινή», όμως, δημοσίευσε, με ανάλαφρο και χαλαρό υφάκι, μια φωτογραφία όπου κάποιοι ανέμελοι Γερμανοί στρατιώτες περιεργάζονται ένα… γάιδαρο και γράφουν κάτι χαζοχαρούμενα σχόλια! Χειρότερο ακόμη (μην το χαρακτηρίσω εμετικό…) είναι το κείμενο στις εσωτερικές σελίδες.

Αγαπητή «Καθημερινή», οι Γερμανοί δεν είχαν έλθει εδώ σαν εκδρομείς, αλλά σαν βάρβαροι δυνάστες, που επέβαλαν την πιο κτηνώδη κατοχή που έχει γνωρίσει ο τόπος μας.

Δεν αναφέρομαι στον συντάκτη του άρθρου, δεν ενδιαφέρει κανέναν, αλλά στον υπεύθυνο της εφημερίδας σας που το επέλεξε. Σαν απλός αναγνώστης θα εκτιμούσα εκ μέρους του κάποια εξήγηση ή μια συγγνώμη…

Γιωργος Μιχας, Μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος, Χαλκίς

Απάντηση

Η  εκατονταετής πορεία της «Κ», οι διαυγείς θέσεις ,η πυκνή αρθρογραφία και τα αφιερώματά της σε κομβικά γεγονότα, κατά κανόνα δεν αφήνουν χαραμάδα παρερμηνειών ούτε δίνουν αφορμές  εντυπωσιοθηρίας. Καθολικά παραδεδεγμένο, στο παζλ της ιστορίας και οι μικρές, άγνωστες, ψηφίδες, στις υπώρειες των μειζόνων, συνθέτουν πρόσθετο υλικό στοχασμού. Tα «κλικ» των κατακτητών, ντοκουμέντα ψευδεπίγραφης ξεγνοιασιάς τους, σε χώρα ζόφου, τους προδίδουν ανυποψίαστους για την ηρωική απαντοχή και τις αντιστάσεις ενός μνήμονος λαού. Η ένσταση και  η κριτική του αγαπητού αναγνώστη σαφώς δεν αίρουν την αγαθή προαίρεσή του.

«Κ»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή