Απογαλακτισμός ΔΕΗ από το κράτος

Απογαλακτισμός ΔΕΗ από το κράτος

Κύριε διευθυντά

Τα μέτρα για τη ΔΕΗ από την κυβέρνηση είναι ασύνδετα. Από την αρχή της θητείας του ο αρμόδιος υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης διακήρυξε ότι στόχος του είναι η σωτηρία της ΔΕΗ, εμφανίστηκε ως «σωτήρας». Ξεκίνησε με την πρόθεση να πουλήσει μονάδες, άλλαξε και κατέληξε στα πρώτα μέτρα: πώληση ΔΕΔΔΗΕ, αύξηση τιμολογίων, μείωση έκπτωσης στο τιμολόγιο του προσωπικού. Ενθουσιασμένος διακήρυξε τον Σεπτέμβριο ότι η ΔΕΗ είναι πλέον βιώσιμη λόγω των μέτρων που πήρε. Γρήγορα όμως τον «άδειασε» ο πρωθυπουργός, που δήλωσε στον ΟΗΕ ότι οι λιγνίτες τερματίζουν το 2028, δήλωση που συνεπάγεται μεγάλη ζημία, όπως λ.χ. η νέα μονάδα Πτολεμαΐδας κόστους 1,4 δισ., που θα ξεκινήσει το 2022. Πλέον η ΔΕΗ δεν είχε καμία αξία και, όπως διακήρυξε ο «σωτήρας», κανείς δεν ενδιαφέρεται να την αγοράσει. Δεν το έβαλε κάτω και προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση με στόχο ν’ αφαιρεθούν από τη ΔΕΗ τα βαρίδια που έχει ως ΔΕΚΟ για να μπορεί ν’ ανταγωνιστεί τους ιδιώτες.

Παρά τον διαχωρισμό από το κράτος που επαγγέλλεται, για τα θέματα της ΔΕΗ μόνο ο ίδιος εμφανίζεται και όχι ο διορισμένος από τον ίδιο πρόεδρος της Επιχείρησης! Τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως το προσωπικό. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι δεν θα έχουν καθεστώς μονιμότητας, δεν θα προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ και οι αποδοχές τους θα ορίζονται από το Δ.Σ. έπειτα από εισήγηση επιτροπής. Παρά την άρση της μονιμότητας, η σημερινή και οι επόμενες διοικήσεις δεν πιστεύω ότι θα προχωρούν σε απολύσεις, διότι αυτό έχει πολιτικό κόστος. Ομως, ποιος εξασφαλίζει ότι οι προσλήψεις θα γίνονται με αξιοκρατία; Προφανώς το αντίθετο θα συμβαίνει. Είναι γνωστό ότι το πελατειακό κράτος ζει και το ρουσφέτι βασιλεύει.

Ενα ακόμη μέτρο είναι η κατάργηση της έκπτωσης στο τιμολόγιο του προσωπικού και των συνταξιούχων. Να θυμίσουμε ότι η έκπτωση θεσπίστηκε κάποτε αντί αύξησης αποδοχών. Σήμερα έχει πλαφόν και η διαφορά με το αντίστοιχο τιμολόγιο της Επιχείρησης θεωρείται εισόδημα και υπόκειται σε φορολογία. Φρόντισαν να διαδώσουν ότι η επιβάρυνση της Επιχείρησης είναι μεγάλη και αυτό είναι μια σημαντική αιτία της κακοδαιμονίας, λαϊκισμός. Από τη μια με την απολιγνιτοποίηση φορτώνουν τη ΔΕΗ με ζημίες δισ. και λένε ότι κάποια εκατομμύρια από το τιμολόγιο του προσωπικού θα λύσουν το πρόβλημα!

Ο απογαλακτισμός από το κράτος προϋποθέτει πολύ συγκεκριμένες δράσεις. Κοινωνική πολιτική ασκεί το κράτος, όχι η ΔΕΗ. Η δίκαιη μεταχείριση των οικονομικά αδυνάμων σήμερα γίνεται με έξοδα της ΔΕΗ, η οποία δεν κόβει το ρεύμα σε αρκετές κατηγορίες καταναλωτών, χωρίς το κράτος να την αποζημιώνει. Ειδικά τιμολόγια σε βιομηχανίες, όπως λ.χ. σε Αλουμίνιο και ΛΑΡΚΟ, επιβαρύνουν τη ΔΕΗ. Οι δημόσιοι οργανισμοί είναι κακοπληρωτές, χωρίς να διακόπτεται η παροχή. Η ΔΕΗ ως τελευταίο καταφύγιο και ως καθολική υπηρεσία τροφοδοτεί τους μπαταξήδες δωρεάν. Η αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να διακόπτει έγκαιρα και σίγουρα παροχές έχει και αυτό στοιχίσει ακριβά. Είναι αστείο να λένε ότι τα μέτρα αυτά λύνουν το πρόβλημα της ΔΕΗ. Είτε αγνοούν το πρόβλημα είτε στοχεύουν στην πλήρη απαξίωση της Επιχείρησης. Κακά τα ψέματα, είτε θα παραμείνει η ΔΕΗ στο Δημόσιο με τις υπάρχουσες διαδικασίες είτε θα την εκποιήσουν, εξασφαλίζοντας και στις δύο περιπτώσεις διαχωρισμό από το κράτος. Υβριδικά σχήματα είναι καταδικασμένα σε αποτυχία.

Αλβερτος Μαϊσης, Πρώην Δ/ντής στη Γεν. Δ/νση Μεταφοράς της ΔΕΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή