Εύγε κ. Θεοδωρόπουλε για τη «θολοκουλτούρα»

Εύγε κ. Θεοδωρόπουλε για τη «θολοκουλτούρα»

Κύριε διευθυντά

Στο εξαιρετικό άρθρο του κ. Τ. Θεοδωρόπουλου στην «Καθημερινή» της Κυριακής 22.12.2019 εντοπίζεται,  απεικονίζεται και περιγράφεται επακριβώς η αιτία η οποία εν πολλοίς μας έχει οδηγήσει στις σημερινές αδιέξοδες καταστάσεις.

Η υπάρχουσα «θολοκουλτούρα» είναι εκείνη η οποία αποσυντονίζει, υπονομεύει και ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια δημιουργίας σωστής παιδείας, η οποία θα συμβάλλει αποτελεσματικά για ένα μέλλον στέρεο και απαλλαγμένο από αποτυχίες, ιδεοληψίες και οικονομικές καταστροφές, που με μαθηματική ακρίβεια επανακάμπτουν κάθε τόσο. Δυστυχώς, παρανοήσαμε απολύτως την έννοια της εκπαίδευσης, η οποία είναι συνυφασμένη με το ρητό του Αριστοτέλη ότι τα αγαθά κόποις κτώνται. Χάριν της μικροκομματικής σκοπιμότητας για την πελατειακή ικανοποίηση των ψηφοφόρων, απλοποιήθηκαν ή καταργήθηκαν γραμματικοί και συντακτικοί όροι οι οποίοι όχι μόνο αποτελούν την ιστορία της γλώσσας μας, αλλά βοηθούν δραστικά και στη νοητική ανάπτυξη των νέων. Εξοστρακίσαμε την κλασική παιδεία η οποία, παγκοσμίως σχεδόν, αποτελεί τη βάση δημιουργίας ισορροπημένης και προοδευτικής ψυχοσύνθεσης και βάση εξέλιξης για όλες τις επιστήμες.

Αντ’ αυτών, εμφανίσθηκαν όλοι εκείνοι που ψαρεύουν σε θολά νερά, επιδερμικά εμφορούμενοι από ανθρωπιστικές αξίες και απροσδιόριστες ιδεολογίες και θεωρίες, που σε τίποτε άλλο δεν αποσκοπούν παρά στην προσωπική ανάδειξη και ευμάρεια. Δεν θα πρέπει λοιπόν να ξενίζουν τα γεγονότα στο Κουκάκι, όπου εμφανίζονται γνωστοί και καθιερωμένοι πολίτες του ακαδημαϊκού και πολιτιστικού χώρου, με αναμφισβήτητες ικανότητες και μόρφωση, οι οποίοι προσπαθούν με τα χιλιοειπωμένα κλισέ περί βίας και ελευθερίας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Για όλους αυτούς, ταπεινά θα προσέθετα στο άρθρο του κ. Τ. Θεοδωρόπουλου τη σοφή λαϊκή παροιμία: «Δεν μπορείς να έχεις και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα σωστή».

Χρηστος Λαμπροπουλος

Πολιτικός Μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή