Γιατί ο Τομ Χανκς και όχι ο σύζυγός μου;

Γιατί ο Τομ Χανκς και όχι ο σύζυγός μου;

Κύριε διευθυντά

Χάρηκα ιδιαίτερα με την πολιτογράφηση ως Ελληνα ενός τόσο αξιόλογου, ταλαντούχου και συμπαθούς ανθρώπου όπως ο κ. Τομ Χανκς. Παράλληλα, όμως, αναρωτήθηκα εάν χρειάζεται κανείς να είναι διάσημος για να πολιτογραφηθεί Ελληνας. Και τι εννοώ:

Είμαι παντρεμένη εδώ και κοντά 30 χρόνια με Γερμανό, ο οποίος έτυχε ελληνικής –και μάλιστα αρχαιοελληνικής– παιδείας στη Γερμανία –λόγω του ότι φοίτησε σε ουμανιστικό γυμνάσιο, μιλάει και γράφει άπταιστα ελληνικά– και όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε παντρεμένοι όχι μόνο «πέρναγε τα καλοκαίρια του», αλλά ζούσε κανονικά και «τους χειμώνες του», εργαζόταν, ήταν ασφαλισμένος στο ταμείο μηχανικών, πλήρωνε τους φόρους του στην Ελλάδα, όλα αυτά από επιλογή και αγάπη προς τη χώρα μας, και ο οποίος τη διαφημίζει σε όποιο μέρος της Γης και αν βρεθεί.

Και ακριβώς γι’ αυτό έκανε αίτηση για πολιτογράφηση, και μάλιστα για επίσπευση, η οποία δυστυχώς απορρίφθηκε, λόγω του ότι η «περίπτωσή του δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις βάσει εγκυκλίου 31/10-09-2018». Ποιες ήταν αυτές; Είτε να έχει 75% αναπηρία είτε να σπουδάζει.

Εδώ, λοιπόν, αναρωτιέμαι τι περισσότερο συνδέει τον πολύ συμπαθή Αμερικανό κ. Χανκς με την Ελλάδα, πέρα από τα καλοκαίρια του, την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του και το εξοχικό του, από τον Γερμανό (πολίτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης) σύζυγό μου, που έτυχε ελληνικής παδείας στη Γερμανία επί εννέα χρονια, ζει στην Ελλάδα και την αγαπάει και μιλάει άπταιστα ελληνικά.

Ποιες προϋποθέσεις της παραπάνω εγκυκλίου πληρούσε ο κ. Χανκς (και ο κάθε κύριος Χανκς) για τη δική του πολιτογράφηση; Τολμώ δε να υποθέσω ότι εξαιρέθηκε και από την εξέταση που οφείλουν να δώσουν όλοι όσοι αιτούνται την ελληνική ιθαγένεια.

Και αναρωτιέμαι, ως Ελληνίδα σύζυγος: Γιατί αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ «επωνύμων» και «μη επωνύμων»;

Είναι τελικά ευνομούμενο ένα κράτος που κάνει τέτοιες διακρίσεις;

Λουιζα Μακαριαδη-Μπαουμ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή