Η οδός συνεργασίας με ΑΕΙ των ΗΠΑ

Η οδός συνεργασίας με ΑΕΙ των ΗΠΑ

Kύριε διευθυντά

Εχω επανειλημμένως υποστηρίξει δημοσίως την άποψη ότι η χώρα μας μπορεί θαυμάσια να γίνει κέντρο διεθνούς εκπαίδευσης, πράγμα το οποίο πέτυχαν οι αδελφοί μας Κύπριοι προς όφελος της εκπαίδευσης στη χώρα τους και της εθνικής τους οικονομίας. Επιτέλους, χάρη στις εύστοχες πρωτοβουλίες της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, γίνονται τα πρώτα απολύτως αναγκαία βήματα για την επίτευξη αυτού του σκοπού με τη δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων στο ΕΚΠΑ και αλλού. Ηδη η υπουργός έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το έγκυρο Institute of International Education των ΗΠΑ σε πρόσκληση αμερικανικών πανεπιστημίων για επαφές με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια στα τέλη Μαρτίου.

Διευθύνοντας έναν ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό που συνεργάζεται με εξαιρετική επιτυχία επί σχεδόν 60 χρόνια με αμερικανικά πανεπιστήμια, που έχει 10.000 φιλέλληνες αποφοίτους –πολλοί από τους οποίους εξελίχθηκαν σε καθηγητές κλασικών σπουδών και θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος– χαίρομαι για την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Δοθέντος ότι το υπουργείο Παιδείας είναι υπεύθυνο τόσο για τη δημόσια όσο και για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, ελπίζω ότι στο μέλλον, όσο προχωρεί το κτίσιμο διεθνών εκπαιδευτικών συνεργασιών που τόσο εύστοχα ξεκίνησε η υπουργός, θα φροντίσει επίσης να μη δημιουργηθούν ειδικές καταστάσεις και προνόμια μόνο για τους αλλοδαπούς φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων, σχετικά με φοιτητικές βίζες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, συνδέσεις κινητών τηλεφώνων, μειωμένα εισιτήρια, είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους κτλ. (βλ. άρθρο Απ. Λακασά, «Καθημερινή» 12/1), αλλά θα συμπεριληφθούν στις τυχόν νομοθετικές ρυθμίσεις και οι αλλοδαποί φοιτητές ιδιωτικών εκπαιδευτικών φορέων, που τέλος πάντων είναι αυτοί οι οργανισμοί που άνοιξαν τον δρόμο στο υπουργείο Παιδείας για το νέο αυτό λαμπρό πεδίο δόξας.

Αλεξης Φυλακτοπουλος, Πρόεδρος Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών «College Year in Athens»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή