Το ένθετο της «Κ» για τον Ιωάννη Μεταξά

Το ένθετο της «Κ» για τον Ιωάννη Μεταξά

Κύριε διευθυντά

Θέλω να ελπίζω ότι αυτό που συνέβη στο πρόσφατο ένθετο της «Καθημερινής» με τίτλο «Η Ιστορία χωρίς προσωπείον, Ιωάννης Μεταξάς» δεν αφορά κάποια δική σας ευθύνη. Αποτελεί δε μια προσβολή της Ιστορίας και της ιστορίας της εφημερίδας σας. Για αυτόν τον λόγο απευθύνομαι σε εσάς αγανακτισμένη και βαθιά προβληματισμένη για το ποιος έδωσε την εντολή να παραποιηθούν τα ιστορικά άρθρα του Ιωάννη Μεταξά που αφορούν τον Εθνικό Διχασμό.

Πέραν της αφάνταστης απρέπειας και απουσίας επιστημονικού ήθους, το ερώτημα είναι ποιος έχει την ευθύνη για την κακοποίηση αυτών των ιστορικών κειμένων. Ποιος έδωσε την άδεια να αλλάξουν οι τίτλοι; Να περικοπούν κατά το δοκούν τα κείμενα; Να αφαιρεθούν ολόκληρες παράγραφοι, να αναγραφεί η ημερομηνία σε σημείο που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή και να αφαιρεθεί ο αριθμός που φανερώνει τη σειρά του άρθρου; Τα στοιχεία αυτά υπήρχαν στα άρθρα του Ιωάννη Μεταξά, όπως φαίνεται και στην έκδοση της «Καθημερινής» του 1935, αμέσως μετά την αρθρογραφία, αλλά και στην τελευταία έκδοση στη Θεσσαλονίκη, μετά το 2002.

Δικαίως διερωτώμαι, γιατί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα την επομένη με τον κ. Βασίλη Μηνακάκη, επιμελητή της εκδόσεως, με πληροφόρησε ότι ο ίδιος δεν είναι ιστορικός. Ποιος, επομένως, του είπε να αφαιρέσει ολόκληρες παραγράφους, σε όλα τα άρθρα, στην ουσία αλλάζοντας και τη ροή του λόγου και την ουσία των συμφραζομένων του συγγραφέα και αντικαθιστώντας τα με μερικές τελίτσες; Η δικαιολογία που έδωσε για τις περικοπές ήταν γιατί είναι μεγάλα τα άρθρα. Φυσικά, δεν μπορεί να γίνει δεκτή και φανερώνει ένα φθηνό πνεύμα, που δεν αρμόζει στο ήθος της «Καθημερινής».

Συγχρόνως, η παραποίησή τους γεννά ερωτήματα για το ποια είναι η σκοπιμότητα παραποίησης άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στην ίδια την «Καθημερινή» προ 85 ετών. Και τελικά τι περιμένει να καταλάβουν οι αναγνώστες από μια ιστορία χωρίς αρχή και τέλος, όταν δεν υπάρχει κείμενο ολοκληρωμένο. Να μορφωθούν; Ή να κρίνουν για εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις, πολιτικές και στρατιωτικές, που σήμαναν για την Ελλάδα τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης; Πραγματικά λυπηρό να αντιμετωπίζεται η Ιστορία σαν πασατέμπος και τα σοβαρά κείμενα σαν εκτεταμένες λεζάντες φωτογραφιών, για να διασκεδάζουν οι αργόσχολοι.

Ελπίζω να επανορθωθεί αυτή η πλαστογραφία του κειμένου του Ιωάννη Μεταξά σε ένα επόμενο έντυπο-ένθετο όπου θα παρουσιάζεται το πλήρες κείμενο αυτών των άρθρων.

Η αρθρογραφία αυτή αποτελεί ένα μοναδικό, ιστορικά πολύτιμο ντοκουμέντο, για κάθε ιστορικό και γενικά ενδιαφερόμενο Ελληνα που ερευνά την εποχή του Εθνικού Διχασμού, καθότι η τελευταία έκδοση του συνολικού έργου έχει εξαντληθεί.

Ιωαννα Φωκα, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή