Επιστήμη, πίστη και κορωνοϊός

Επιστήμη, πίστη και κορωνοϊός

Κύριε διευθυντά

Στον ορυμαγδό απόψεων και δηλώσεων λόγω του κορωνοϊού, έχει χαθεί κάθε μέτρο. Ο ΕΟΔΥ έχει δύσκολη αποστολή να περιορίσει το κακό. Και εκτελεί με σοβαρότητα αυτό το έργο.

Εκπλήσσει όμως ο δισταγμός του ΕΟΔΥ να βγει και να δώσει κατευθύνσεις για τους θεωρητικούς κινδύνους που συνεπάγεται η συνάθροιση πολλών ανθρώπων και στις εκκλησίες, ενόψει των λειτουργιών με κορύφωση το Πάσχα.

Και περισσότερος δισταγμός διαπιστώνεται στο να δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ ότι η Θεία Μετάληψη από κοινό κουταλάκι, όπως τελείται καθ’ ημάς στην Ορθόδοξο Εκκλησία, έχει θεωρητικούς κινδύνους.

Ακόμη και στις 8 τρέχοντος, οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ περιλαμβάνουν την απολύμανση των εικόνων στους ναούς, αλλά και πάλι καμία αναφορά στη Θεία Κοινωνία!

Ο Μιχάλης Τσιντσίνης στο άρθρο του «Μάσκες», στις 7 τρέχοντος, κατακεραυνώνει λοιμωξιολόγο που εξομολογείται την πίστη στα μυστήρια και προσπερνά τα πορίσματα της επιστήμης. Αλλά και τον Ηλία Μόσιαλο, που δεν έδωσε ευθείες συστάσεις, αλλά μίλησε σαν πολιτικός. Λέει μπράβο στον Γιούργκεν Κλοπ, που δήλωσε αναρμόδιος για ένα θέμα που δεν είναι της προπονητικής, αλλά της Ιατρικής. Και κατακεραυνώνει τον Παπαδημούλη που εισηγήθηκε στη μετάληψη να χρησιμοποιούνται κουταλάκια πλαστικά μιας χρήσης, κάτι που θα εφαρμόσει η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δεν υποστηρίζουμε κανένα Παπαδημούλη, αλλά είμαστε υπέρ της κοινής λογικής των Ρουμάνων Ορθοδόξων. Ο Στέφανος Κασιμάτης στο άρθρο του «Εδώ, ο Χριστός δεν σώζει», στις 8 τρέχοντος, γράφει το προφανές και λογικόν: το κουταλάκι της μετάληψης μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Καθαρά και σταράτα. Αλλωστε, λόγω αυτού του κινδύνου έκλεισε η Μέκκα των μουσουλμάνων, απομονώθηκε και απολυμάνθηκε ο Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα ή και κλείσιμο σε σχολεία, πανεπιστήμια, αθλητικούς χώρους και άλλες συναθροίσεις σε πλήθος χωρών. Και ο Πάπας κάλεσε τους πιστούς να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση.

Θα ήμουν παράφρων αν για την ειδικότητά μου εισηγούμην αποστείρωση των εργαλείων του χειρουργείου με Θεία Κοινωνία, όπως κάποιοι εκκλησιαστικοί λειτουργοί αποφαίνονται ότι αυτή εξαφανίζει τα μικρόβια.

Δυστυχώς η χώρα μας είναι η μόνη, στην Ευρώπη τουλάχιστον, όπου δεν έγινε χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους, με αποτέλεσμα διαπρεπείς λοιμωξιολόγοι του ΕΟΔΥ να διστάζουν να πουν την επιστημονική τους γνώμη ευθαρσώς, για να σωθούν ζωές πιστών, που θα ακούσουν την «ιατρική γνώμη» σεβαστών κατά τα άλλα κληρικών.

Αλλά η συμπεριφορά τους χαρακτηρίζεται, κατά τον κ. Τσιντσίνη, πολιτική πλέον και όχι ιατρική.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή