Οφείλουμε πολλά στους Ισκο, Μπιθεγκούρα, Ξύκη, Χαραχλιάνη, Σταματέλο, Κανακάρη, τόσους άλλους

Οφείλουμε πολλά στους Ισκο, Μπιθεγκούρα, Ξύκη, Χαραχλιάνη, Σταματέλο, Κανακάρη, τόσους άλλους

Κύριε διευθυντά

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, την 199η επέτειο της οποίας τιμήσαμε πριν από λίγες ημέρες, κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχει πολλές κρυφές ή σκοτεινές πλευρές που σπανίως έχουν αναδειχθεί από τους ιστορικούς. Μία από αυτές είναι η ονοματολογία των Ελλήνων πρωταγωνιστών της Επανάστασης.

Το ξέρετε ότι οι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης συχνά άλλαζαν τα ονόματά τους; Γνωρίζετε ότι πολλοί από τους γνωστούς ήρωες είχαν άλλο επώνυμο ή και όνομα από αυτά με τα οποία σήμερα είναι ευρέως γνωστοί; Αραγε πόσοι Ελληνες γνωρίζουν τον Θεόδωρο Τσεργίνη, τον Ανδρέα Βώκο, τον Νικόλαο Χαραχλιάνη και τον Οδυσσέα Βερούση; Κι όμως είναι πασίγνωστοι πρωταγωνιστές της Επανάστασης.

Ο πρώτος είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο δεύτερος είναι ο Ανδρέας Μιαούλης, ο τρίτος είναι ο Νικόλαος Κριεζώτης και ο τέταρτος είναι ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Ανατρέχοντας κανείς στις πηγές και στα αρχεία, θα μείνει έκπληκτος ανακαλύπτοντας ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης έμειναν στην ιστορία με διαφορετική επωνυμία από αυτή που στην πραγματικότητα είχαν. Είναι από τα «περίεργα φαινόμενα» της Ελλάδας των αρχών του 19ου αιώνα.

Ιδού ένας κατάλογος με ονόματα πρωταγωνιστών-ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, μερικοί από τους οποίους είναι πασίγνωστοι και κάποιοι όχι και τόσο γνωστοί. Ολοι είχαν αλλαγμένο όνομα, επώνυμο ή και τα δύο μερικές φορές. Στον κατάλογο πρώτα καταγράφεται το πραγματικό τους όνομα και επώνυμο και δίπλα αυτά με τα οποία έχουν μείνει στην Ιστορία.

Θεόδωρος Τσεργίνης (Μπιθεγκούρας) = Θέοδωρος Κολοκοτρώνης

Αθανάσιος Γραμματικός (Μασσαβέτας) = Αθανάσιος Διάκος

Γεώργιος Ισκος (Καραΐσκος) = Γεώργιος Καραϊσκάκης

Λασκαρίνα Πινότση (Γάννουζα – Μπούμπουλη) = Μπουμπουλίνα

Αδαμαντία Μαγδαληνή Μαυρογένους = Μαντώ Μαυρογένους

Κωνσταντίνος Κανάριος = Κωνσταντίνος Κανάρης

Νικήτας Σταματέλος (Σταματελόπουλος) = Νικηταράς

Ανδρέας Βώκος = Ανδρέας Μιαούλης

Γεώργιος Δικαίος (Γρηγόριος Φλέσσας) = Παπαφλέσσας

Ιωάννης Τριανταφύλλου = Μακρυγιάννης

Οδυσσέας Βερούσης (Μουτσανάς) = Οδυσσέας Ανδρούτσος

Χρήστος Αναγνώστης Παπαγεωργίου = Αναγνωσταράς

Νικόλαος Χαραχλιάνης = Νικόλαος Κριεζώτης

Γιάννης Ξύκης = Δυοβουνιώτης

Βάσος Μπράγιοβιτς = Βάσος Μαυροβουνιώτης

Δημήτρης Κολλιόπουλος = Δημήτρης Πλαπούτας

Μπενιζέλος Κανακάρης = Μπενιζέλος Ρούφος

Δημήτριος Ξηρός = Πανουργιάς

Αθανάσιος Φουλλίδας = Αθανάσιος Καρπενησιώτης

Ιωάννης Κωστόπουλος = Ιωάννης Αβαρικιώτης

Είναι φυσικό να αναρωτηθεί κανείς για τους λόγους που οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους στις αλλαγές, μικρές ή μεγάλες, των ονομάτων τους. Πιθανόν να το έκαναν αυτό γιατί με το καινούργιο ονοματεπώνυμο τους γνώριζαν καλύτερα οι συμπατριώτες τους. Ενας άλλος λόγος ήταν ότι οι άνθρωποι της εποχής απλά λόγω συνηθείας απέδιδαν προσωνύμια (κοινώς παρατσούκλια) ο ένας στον άλλο. Ηταν μια συνήθεια που ενδεχομένως εκείνη την εποχή ήταν και ένα είδος μόδας.

Επίσης, μπορεί το όνομα και το επώνυμο που τελικά χρησιμοποιούσαν να είχε επικρατήσει στο πέρασμα των χρόνων εις βάρος των πραγματικών τους. Μπορεί όμως αυτοί οι άνθρωποι να επιθυμούσαν την αλλαγή του επωνύμου τους για να κρυφτούν καλύτερα μέσα στην ανωνυμία του πλήθους στους χαλεπούς για αυτούς και την οικογένειά τους καιρούς της καταπίεσης που ασκούσαν οι Τούρκοι.

Τελικά πέρα από τους κοινούς λόγους που πολλοί Ελληνες άλλαζαν τα ονόματα ή και τα επώνυμά τους την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, η κάθε περίπτωση είναι μοναδική στην Ιστορία και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους ιστορικούς αυτής της περιόδου.

Θάνος Κονδυλης, Iστορικός – συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή