Οι στεριανοί αλιείς γραπτών και προφορικών μαργαριταριών κρατούν ευρύχωρο καλάθι

Οι στεριανοί αλιείς γραπτών και προφορικών μαργαριταριών κρατούν ευρύχωρο καλάθι

Κύριε διευθυντά

Τον τελευταίο καιρό ακούμε και διαβάζουμε, όλο και πιο συχνά, από στόματα και γραφίδες δημοσιογράφων, πολιτικών, παρουσιαστών και όχι μόνο: «επικοινωνώ κάτι σε κάποιον», π.χ. η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα και θέλει να το επικοινωνήσει στον ελληνικό λαό. Επίσης το «συστήνεται» αντί του «συνιστάται», π.χ. συστήνεται η χρήση μάσκας («Καθημερινή», Κυριακή, 3 Μαΐου 2020, σελ. 10). Το ρήμα επικοινωνώ είναι αμετάβατο, δηλαδή η ενέργειά του δεν μεταβαίνει σε αντικείμενο, αλλά παραμένει στο υποκείμενό του. Μπορούμε κάλλιστα να πούμε: Εχω μια ιδέα και θέλω να την κάνω γνωστή ή να τη γνωστοποιήσω, δημοσιοποιήσω, προωθήσω, κοινολογήσω, μεταδώσω, μοιραστώ, μεταφέρω, αλλά όχι να την επικοινωνήσω.

Συνιστώ σημαίνει, εκτός άλλων, δίνω συμβουλή, κάνω υπόδειξη. Συστήνω σημαίνει, εκτός άλλων, παρουσιάζω κάποιον σε κάποιον άλλο. Αρα η χρήση μάσκας συνιστάται και δεν συστήνεται. Κανείς φαρμακοποιός δεν μου έχει συστήσει ποτέ… την κυρία μάσκα. Αν κάνω λάθος, ας με διορθώσει ο κ. Μπαμπινιώτης ή οποιοσδήποτε άλλος φιλόλογος. Αν όμως έχω δίκιο, ας διορθώσουν τους κακοποιούντες τη γλώσσα μας. Το να μην αντιδρούν οι περί την γλώσσαν αρμόδιοι στην κακοποίησή της, έχει ως αποτέλεσμα να ακούμε, να αποδεχόμαστε και να υιοθετούμε σαν σωστά και εξέλιξη της γλώσσας μας εκφράσεις όπως: «τον επικεφαλή», «ανεξαρτήτου ηλικίας», «οσαναφορά», «να περισυνελέξουν», «του διευθύνων συμβούλου», «ο πάτερ τάδε» και άλλα μαργαριτάρια αγραμματοσύνης, που στο τέλος θα θεωρηθούν εξέλιξη της γλώσσας και θα καταχωριστούν (και όχι καταχωρηθούν) σε λεξικά της ελληνικής γλώσσας.

Θυμάμαι την ωραιότατη τηλεοπτική εκπομπή για την ελληνική γλώσσα, με παρουσιάστρια την κ. Λιάνα Κανέλλη και επιστημονικό σύμβουλο τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη. Δεν θα ήταν ευχής έργον η παραγωγή και μετάδοση εκπομπών τέτοιου περιεχομένου, τουλάχιστον από την κρατική τηλεόραση ή το κρατικό ραδιόφωνο;

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή