Στόχος του η επιβολή μιας Pax Ottomana

Στόχος του η επιβολή μιας Pax Ottomana

Κύριε διευθυντά

Η ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας, συνυφασμένη με την πολυδιάστατη επιθετική τουρκική εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, καταδεικνύει πλέον τη φιλόδοξη όσο και αδίστακτη επιβολή της Pax Ottomana στην ασταθή περιοχή μας.

Η Τουρκία επιθυμεί να καταστεί ο παντοδύναμος εγγυητής της ειρήνης και της ομαλότητας απέναντι στις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις του πλανήτη, περιορισμένη ως προς την εμβέλεια των δράσεων και παρεμβάσεών της, αλλά απαραίτητη χειραγωγός κάθε σημαντικής γεωπολιτικής εξέλιξης στην περιοχή όπου δεσπόζει. Από την Ινδονησία και τους καταπιεσμένους Ουιγούρους της Κίνας, μέχρι την Ανατολική και Βόρεια Αφρική, αλλά και τις ισχυρές ισλαμικές μειονότητες της Δυτικής Ευρώπης, η σουνιτική Τουρκία προβάλλει πλέον την Ισταμπούλ σαν το κέντρο του ισλαμικού κόσμου, ισοβαρή με τη θρησκευτικά απομονωμένη Μέκκα.

Οι προφανείς αυτές διαπιστώσεις φαίνεται να διαπερνούν αιφνίδια τον κυματοθραύστη της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αμυντικές μας θωρακίσεις από θάλασσα και αέρα (αλλά και από ξηρά, διότι τα νησιά μας είναι πολλά, διάσπαρτα και ανοχύρωτα) υστερούν τα μέγιστα μπροστά στην έμπειρη, πολεμοχαρή, αυτοεξυπηρετούμενη γείτονα με την τεράστια, άτρωτη ενδοχώρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μωαμεθανικές μεταναστευτικές ροές έχουν εξαντλήσει τις εθνικές αντιστάσεις των ακριτικών νησιών μας. Οπως δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι το ΥΠΕΞ μας τρέχει να προλάβει εξελίξεις και γεγονότα τα οποία κανένας προγραμματισμός, καμία εθνικά ανεξάρτητη πολιτική δεν αντιμετώπισε ποτέ με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα οι πολίτες της χώρας μας έχουν πέσει θύματα ιδεολογικών αντεγκλήσεων, ανεύθυνων και ανίκανων πολιτικών, ελλειμματικής εθνικής ηγεσίας, ενώ καμία συμπαγής, μακρόβια εθνική πολιτική απέναντι στην Τουρκία δεν έχει ευσταθήσει.

Παρ’ όλα αυτά τα αρνητικά, η Ελλάδα είναι έθνος με μακραίωνη και ένδοξη ιστορία. Η Ελλάδα παραμένει έθνος που εμφορείται και εμπνέεται από τις αξίες του χριστιανισμού. Η σύγχρονη Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου και ανήκει στην Ε.Ε. παρομοίων κρατών. Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κάθε νοήμων Ελληνας πολίτης: πώς είναι δυνατόν οι απαντήσεις μας στην Τουρκία του Ερντογάν να απευθύνονται αποκλειστικά μέσω Βρυξελλών, μέσω UNESCO, μέσω συμμαχικών ή φιλικών χριστιανικών κρατών; Ολες οι ανταπαντήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών μας απευθύνονται στην Τουρκία μέσω ισχυρών τρίτων δυνάμεων και απειλούν «κυρώσεις».

Δεν αντιλέγει κανείς στην πολυεθνική αυτή αντιμετώπιση. Αλλά η ιστορική αξιοπρέπεια ενός μεγάλου έθνους όπως είναι το ελληνικό, απαιτεί μιαν αξιοπρεπή, ιστορημένη απάντηση ίσου προς ίσον! Οι ιστορικοί μας, οι ηγέτες των κοινωνικών θεσμών μας πρέπει να απαντήσουν και να διδάξουν την αλήθεια με παρρησία και σθένος. Ο χιλιετής χριστιανισμός από τον Ιουστινιανό μέχρι τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, η ευλογία του φιλάνθρωπου Παντοκράτορα από τον μεγάλο τρούλο, η άδολη αγάπη που εκπέμπει η Θεοτόκος από την αψίδα του ιερού της – επιτέλους, καμία απάντηση δεν υπάρχει στις πολλαπλές επιθετικές υπεξαιρέσεις και αυθαιρεσίες του Ισλάμ; Μαζί με τη μεγάλη ιστορία μας μιλάει και ο μεγάλος πολιτισμός μας, με λαμπρές αξίες και εξαίρετα επιτεύγματα. Η επικάλυψη των μωσαϊκών της Αγίας Σοφίας ούτε σβήνει ούτε αλλάζει την ιστορία της – αντίθετα, ίσως μεγαλώνει μέσα μας τον πόθο να την ενστερνιστούμε.

Θερμή παράκληση στους ιστορικούς μας, στους ηγέτες του ελληνισμού παγκοσμίως να μας θυμίσουν ποιοι είμαστε, ποιοι υπήρξαμε, ποιοι πρέπει να επιδιώξουμε να ξαναγίνουμε.

Μιχαλης Μοσχος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή