Οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι «αξιολογητές»

Οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι «αξιολογητές»

Κύριε διευθυντά

Το τελευταίο διάστημα μεταδίδονται από κανάλια της τηλεόρασης και δημοσιεύονται σε εφημερίδες διάφορες πληροφορίες και απόψεις –ειδικών και μη– για την κατάσταση του εξοπλισμού και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) της χώρας καθώς και συγκρίσεις μεταξύ των δυνατοτήτων των Ε.Δ. της Ελλάδας και αυτών της Τουρκίας.

Αν και υποθέτω ότι διάφορα στοιχεία για τις Ε.Δ. της χώρας ίσως είναι γνωστά στη γειτονική χώρα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημοσιοποιούνται και από ελληνικές πηγές πληροφορίες για την κατάσταση και τις δυνατότητες των ελληνικών Ε.Δ. Αντιλαμβάνομαι ότι η δημοσιοποίηση στοιχείων και απόψεων που αναφέρονται στην υπεροχή των ελληνικών Ε.Δ. σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» αποσκοπεί στην ανύψωση του ηθικού και του αισθήματος ασφαλείας των Ελλήνων, αν και οι Ελληνες γνωρίζουμε ότι οι Ε.Δ. είναι άρτια εξοπλισμένες και επαρκώς στελεχωμένες για να προασπίσουν αποτελεσματικώς την κυριαρχία της χώρας και να αποτρέψουν επιτυχώς τυχόν επιβουλή. Θεωρώ, ωστόσο, επιζήμιο να διατυπώνονται δημοσίως απόψεις και στοιχεία για τις Ε.Δ. της χώρας που υποβαθμίζουν τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητά τους ή αποκαλύπτουν επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και, ενδεχομένως, ανασφάλεια στους πολίτες, προσφέροντας συγχρόνως εκμεταλλεύσιμες πληροφορίες σε τρίτους.  (Εκτιμώ ότι και άλλοι συμμερίζονται τις απόψεις μου: Προ ημερών, σε ερώτηση παρουσιαστή τηλεοράσεως «εάν έχει γίνει ανάπτυξη δυνάμεων των Ε.Δ.», απόστρατος ναύαρχος απάντησε ότι «έχει γίνει, αλλά δεν θα σας πω πόση και πού, γιατί δεν επιτρέπεται δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων».)

Η παραπάνω θέση με κανένα τρόπο δεν πρέπει να εκληφθεί ως αμφισβήτηση της ελευθερίας έκφρασης, αλλά πιστεύω ότι, στην παρούσα κρίσιμη φάση των σχέσεων της χώρας με τη γείτονα, η αρμοδιότητα δημοσιοποίησης πληροφοριών για την κατάσταση των Ε.Δ. της χώρας, όποτε είναι σκόπιμο, ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

Προτείνεται, εν προκειμένω, να μην μεταδίδονται ή γράφονται, κατά οποιονδήποτε τρόπο, πληροφορίες και απόψεις τρίτων για τις Ε.Δ. της χώρας και αντίστοιχες ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται μόνον από την κυβέρνηση (ή το πολύ σε συνεννόηση με την κυβέρνηση), ώστε να εξασφαλίζεται η ενημέρωση των πολιτών που απαιτείται από τις περιστάσεις και να αποφεύγεται η διαρροή χρήσιμων πληροφοριών για τις Ε.Δ. της χώρας.

Παναγιωτης Δ. Καμπας, Αντιπτέραρχος ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή