Οι κάτοικοι της Μόριας, η COVID-19, το ΚΥΤ

Οι κάτοικοι της Μόριας, η COVID-19, το ΚΥΤ

Κύριε διευθυντά

Η προαναγγελθείσα δεκαπενταυγουστιάτικη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αγιάσο της Λέσβου θα λαμπρύνει τον εορτασμό της Παναγίας στο ακριτικό νησί και θα ενθαρρύνει δεσμούς εθνικής ενότητας και ομοψυχίας μεταξύ του αθηναϊκού κυβερνητικού κέντρου και της απομονωμένης, καταπιεσμένης, πολλαπλά επαπειλούμενης περιφέρειας του Ανατολικού Αιγαίου. Και βέβαια, όσες καμπάνες και αν σημαίνουν κάθε χρόνο στη θεοσκεπή Τήνο, η Παναγία της δεν λατρεύεται με περισσότερη ή λιγότερη ευλάβεια από καμία άλλη Παναγία του ελληνικού Αιγαίου. Εύγε λοιπόν στη δημοφιλή Πρόεδρό μας για τη δημοκρατική αυτή απόφαση. Ο ευσεβής λαός της Λέσβου είναι έτοιμος να την καλωσορίσει.

Αλλά παραμένει απορίας άξιο για ποιους λόγους οι ίδιοι αυτοί ευσεβείς χριστιανοί, την ίδια εορταστική ημέρα δεν καλωσορίζουν την Πρόεδρό τους στη Μόρια και συγκεκριμένα στα εγκαίνια Διαγνωστικού Κέντρου (Δ.Κ.) COVID-19, δωρεά της φίλης χώρας Ολλανδίας, με σκοπό να διαγνώσει και να προλάβει τη διασπορά του κορωνοϊού στον καταυλισμό και στο νησί γενικότερα. Πώς είναι δυνατόν να μη γίνεται δεκτή μια τόσο καίρια και καλοπροαίρετη προσφορά, και μάλιστα σε εποχή μεσούσης πανδημίας;

Οι λόγοι είναι δυστυχώς πολλοί. Και επίσης δυστυχώς είναι αδύνατον να γίνουν κατανοητοί από τους ευγενείς Ολλανδούς χορηγούς, όπως επίσης και από την πλειονότητα των ενδιαφερομένων για το μεταναστευτικό πρόβλημα στη χώρα μας. Οι δίκαια διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της Μόριας κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν απολίτιστοι βάρβαροι από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ παρόλο που εδώ και ένα χρόνο δηλώνουν και δημοσιοποιούν σταθερές και σαφείς θέσεις για τη μαζική αποσυμφόρηση και το τελικό κλείσιμο του ΚΥΤ.

Οι θέσεις τους συμβαδίζουν με τις αποφάσεις των Βρυξελλών και αναγκαστικά έχουν γίνει δεκτές σαν βάσεις συζήτησης από το υπουργείο Μετανάστευσης. Αλλά ο υπουργός δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις μεγαλόστομες υποσχέσεις και εξαγγελίες του. Αντιθέτως, έχει προσπαθήσει με απαράδεκτες και επιθετικές πρωτοβουλίες να μονιμοποιήσει το ΚΥΤ της Μόριας, να εγκαταστήσει πρόσθετες μονάδες σε διάφορα σημεία του νησιού, αλλά και να δημιουργήσει σε συνεργασία με ορισμένες ΜΚΟ «γκρίζες ζώνες» στον κοινωνικό ιστό της Μυτιλήνης.

Η εγκατάσταση διαγνωστικού κέντρου που απευθύνεται στους μετανάστες σημαίνει για τους κατοίκους την κρατική παραδοχή ότι το πολυάνθρωπο ΚΥΤ θα μείνει μόνιμα στη Μόρια. Τα εγκαίνια από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τον πρέσβη της Ολλανδίας αλλά και ιδιαιτέρως την ΠτΔ επισημοποιούν αυτή τη διεθνή απήχηση και σημασία.

Καμία χώρα της Ευρώπης δεν θα δίσταζε να προσφέρει πολλαπλές χορηγίες στα νησιά μας αν θα μπορούσε έτσι να εξασφαλιστεί ο περιορισμός του μεταναστευτικού στο Αιγαίο. Η σταδιακή εξυγίανση της Μόριας σηματοδοτεί τη μονιμοποίηση του ΚΥΤ καθώς όλοι περιμένουμε την καταστολή της πανδημίας και την επανάληψη των αυξημένων ροών από την εχθρική Τουρκία.

Οι εξουθενωμένοι κάτοικοι της Μόριας ανθίστανται ήδη για πέντε χρόνια. Τα κτήματά τους έχουν καταπατηθεί. Το χωριό τους και τα σπίτια τους, οι οικογενειακές εστίες τους και οι κοινωνικές δομές τους έχουν εξ ανάγκης εγκαταλειφθεί. Δεν έχουν λάβει ποτέ καμία κρατική ενίσχυση οποιασδήποτε μορφής. Ολοι οι νέοι και όσοι μπορούν να εργαστούν φεύγουν από τον τόπο τους.

Κοινωνική, αγροτική, επαγγελματική ζωή στη Μόρια δεν υπάρχει. Για όλους αυτούς τους υπαρξιακούς λόγους, με το θάρρος και τη γενναιότητα των θυσιών τους, οι κάτοικοι της Μόριας ρωτούν τους Ολλανδούς χορηγούς: Για ποιο σκοπό κατασκευάζετε το Δ.Κ. στο χωριό μας αποκλειστικά για τους μετανάστες; Γιατί δεν μιλήσατε με την κοινότητά μας πριν πάρετε αυτή την απόφαση; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν σας ενημέρωσε πλήρως πριν δεχθεί τη χορηγία σας; Γιατί αγνοείτε σκόπιμα σχετικές αποτρεπτικές αποφάσεις της Περιφέρειας, του δημοτικού συμβουλίου, της πολεοδομίας Λέσβου;

Μιχαλης Μοσχος, Χίος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή