Πόνος, οργή, αλλά όχι γενικεύσεις

Πόνος, οργή, αλλά όχι γενικεύσεις

Κύριε διευθυντά

Διάβασα το δημοσίευμα της «Καθημερινής» που αναδημοσιεύθηκε στη «Ροδιακή» με τη συνέντευξη των γονέων της Ελένης Τοπαλούδη για τον βιασμό και φόνο της κόρης τους.

Δεν είμαι μόνιμος κάτοικος της Ρόδου, αλλά έχω σπίτι στο νησί και διαμένω σχεδόν όλο το καλοκαίρι κάθε χρόνο.

Το ασυνήθιστα ειδεχθές έγκλημα, που είναι σίγουρα πρωτόγνωρο, μας συνετάραξε πανελλαδικά και συμπαριστάμεθα στον αβάσταχτο πόνο των γονέων. Κατά τη σύλληψη και δίκη των εγκληματιών παρακολουθούσαμε άφωνοι τα γεγονότα και μάλιστα ήταν πολύ θετική η συμπαράσταση απλών Ροδίων που συνέρρεαν έξω από το δικαστήριο και αποδοκίμαζαν τους εγκληματίες.

Η συνέντευξη όμως που έδωσαν οι γονείς βρίθει απαράδεκτων υπερβολών και γενικεύσεων και έχει έντονα στοιχεία (reverse discrimination) ρατσισμού, δηλαδή «πλούσιος κακός, φτωχός καλός». Δεν θα καταδικάσουμε συλλήβδην τους 35.000 Ροδίτες ως συνεργούς, όπως δεν θα καταδικάσουμε όλη την Κοζάνη επειδή επετέθη ένας τρελός με τσεκούρι στην εφορία της Κοζάνης, όπως δεν θα καταδικάσουμε όλα τα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων σαν βιαστές και συνεργούς εάν συμβεί ένας βιασμός τουρίστριας κάποιο καλοκαίρι σε ένα τουριστικό μέρος, όπως π.χ. στην Κρήτη.

Επίσης είναι απορίας άξιο πώς η κ. Τοπαλούδη γνωρίζει τόσο καλά την κοινωνία της Ρόδου, ώστε να λέει ότι οι γονείς εκεί δίνουν τόσο εύκολα στα παιδιά τους 500-600 ευρώ την ημέρα. Μήπως το ίδιο έκανε και ο πατέρας του Αλβανού δολοφόνου; Μήπως έτσι προσβάλλεται και όλη η υγιής νεολαία του νησιού, παιδιά που επιτυγχάνουν στις σπουδές τους ή που δουλεύουν σκληρά έστω και στον τουρισμό;

Δυστυχώς το παιδί της δολοφονήθηκε από δύο ιδιαιτέρως προβληματικά άτομα των οποίων οι γονείς σίγουρα δεν έπραξαν το καθήκον τους. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι το Νησί των Ιπποτών θα πρέπει να μετονομασθεί σε νησί των βιαστών τουριστριών, φοιτητριών και δολοφόνων, τα οποία μάλιστα εγκλήματα αποσιωπώνται από όλη τη ροδίτικη κοινωνία.

Βασιλειος Βλαγκοπουλος, Παιδίατρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή