Ασφαλιστικές εισφορές: μαθήματα από τα παλιά

Ασφαλιστικές εισφορές: μαθήματα από τα παλιά

Κύριε διευθυντά
Το 1964 το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, το μετέπειτα ΚΕΠΕ (το οποίο, όπως είναι γνωστό, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των Κ. Καραμανλή και Ξ. Ζολώτα και είχε πρώτο επιστημονικό διευθυντή τον Ανδρέα Παπανδρέου), προσκάλεσε τον Aγγλο οικονομολόγο Ralph Turvey (1927-2012) από το London School of Economics να μελετήσει το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Καρπός της μελέτης αυτής ήταν ένα σύντομο αλλά περιεκτικό βιβλίο με περιγραφή του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας. Στη σελίδα 97 του βιβλίου διαβάζουμε σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που εισπράττονταν το 1964 από το ΙΚΑ ήταν: «Εργοδόται 17% – Υπάλληλοι 7,5% = [σύνολο] 24,5%».

Επειτα από 55 χρόνια, όταν παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση τον Ιούλιο 2019, οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ είχαν ανέλθει σε: Εργοδότες 25,06% – Εργαζόμενοι 16,00% = σύνολο 41,06%. Για δε τα «βαρέα και ανθυγιεινά» επαγγέλματα ξεπερνούσαν το 46%. Θα άξιζε τον κόπο να μας εξηγήσει κανείς τον λόγο που μέσα σε πενήντα χρόνια οι εισφορές ανέβηκαν κατά 170%!

Το υπέρογκο αυτό μη μισθολογικό κόστος είναι η κύρια αιτία που αποτρέπει τους εργοδότες να προσλάβουν υπαλλήλους. Με τις πρόσφατες ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη, ότι οι εισφορές θα μειωθούν –σε πρώτη φάση– στο 36,66% συνολικά, η κυβέρνηση κάνει ίσως το σημαντικότερο βήμα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Μήπως πρέπει ως προς τις εισφορές να έχουμε ως μελλοντικό μας στόχο την επιστροφή στο παρελθόν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή