Δεν είναι δύσκολο να μεταφράζεις Ερντογάν

Δεν είναι δύσκολο να μεταφράζεις Ερντογάν

Κύριε διευθυντά
Δεν είναι δυνατόν να κατανοηθεί η επίμονη αποφυγή αναφοράς στην Ιστορία, αφενός από τους διπλωματικούς αντιπροσώπους μας και αφετέρου από τους καθηγητές και διεθνολόγους (sic), που καλούνται να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την τουρκική απειλή:

α. Η κατευναστική τακτική της Γερμανίας έναντι του Ερντογάν παραπέμπει ευθέως στις προσπάθειες του Νέβιλ Τσάμπερλεν, ο οποίος αφελώς, όπως απεδείχθη, έτρεφε την ελπίδα να κατευνάσει τον Χίτλερ, να τον αλλάξει και να τον οδηγήσει στον δρόμο του Θεού.

Γιατί κανείς δεν τα θυμίζει αυτά; Μήπως για να μην ενοχληθούν οι Γερμανοί; Αλλά εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει σήμερα πιο αντιναζί χώρα από τη Γερμανία. Ενδεικτικώς: Μαθαίνουν στο σχολείο την ιστορία του Β΄ Π.Π. από τα Απομνημονεύματα του Τσώρτσιλ και τα βιβλία του Ρεϊμόν Καρτιέ!

β. Οι εκτοξευόμενες απειλές και οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του Ερντογάν για την Ελλάδα θυμίζουν τον άλλο δικτάτορα, τον Μουσολίνι, ο οποίος εκαυχάτο αναίσχυντα ότι «θα τσακίσει τα πλευρά της Ελλάδας με τα 8 εκατ. των λογχών του στρατού του». Και γνωρίζουμε τι έπαθε και πώς κατέληξε, επειδή λησμόνησε το γνωμικό των προγόνων του «Fortis est qui se negat esse fortem», ήτοι «είναι δυνατός όποιος δεν δέχεται ότι είναι δυνατός».

γ. Μια χώρα που ονομάζει τις δήθεν ειρηνευτικές της επιχειρήσεις με το όνομα του Αττίλα και τα δήθεν ερευνητικά της πλοία με τα ονόματα Πορθητής και Μπαρμπαρός, ομολογεί τις ανομολόγητες διαθέσεις της και το πολιτιστικό της επίπεδο.

δ. Η κουτοπόνηρη δήθεν φιλειρηνική εντολή του Ερντογάν στα πληρώματα του στόλου του «να μη ρίξουν την πρώτη βολή», λες και αν παραβιάσουν την κόκκινη γραμμή αυτό δεν ισοδυναμεί με πρώτη βολή, ας ελπίσουμε να έχει για τον στόλο του την τύχη της ναυαρχίδας του στη σύγκρουσή της με τη φρεγάτα «Λήμνος», καθώς επίσης και την τύχη του στόλου του Ιμπραήμ στη λυτρωτική για τη χώρα μας Ναυμαχία του Ναβαρίνου, ώστε να επιβεβαιωθεί η αλάνθαστη γνώμη του Σοφοκλή «μωραίνει ο Θεός ον βούλεται απολέσαι».

Και κάτι ακόμη. Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι ο Ερντογάν που αυτή ήξερε δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό. Και έχει δίκιο, γιατί σήμερα που ο Ερντογάν έβγαλε από τη ναφθαλίνη την προ 20ετίας απάντησή του στον Ερμπακάν και είδαμε την τότε φυσιογνωμία του, καταλάβαμε πόσο δίκαιο είχε ο Λομπρόζο όταν έλεγε «οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή», καθώς η τότε μορφή του Ερντογάν δεν έχει καμία σχέση με τη σκοτεινή σημερινή του όψη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή