Ο ΕΝΦΙΑ και ιδού τι αλίευσα

Κύριε διευθυντά 
Επίκαιρο θέμα αυτές τις ημέρες είναι ο ΕΝΦΙΑ. Μια μικρή συμβολή στην αξιολόγησή του είναι τα στοιχεία που συνέλεξα τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια από αγγελίες πωλήσεων. Τα στοιχεία μου αφορούν 209 περιπτώσεις ακινήτων που βρίσκονται σε πολύ διάσημες ή λιγότερο διάσημες παραλίες της χώρας μας. 

Η συνολική αξία πώλησης των 209 ιδιοκτησιών ανέρχεται σε 406.718.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο σύνολο των αντικειμενικών αξιών είναι 84.338.558 ευρώ. 

Η αναλογία περίπου 1:5 είναι εντυπωσιακή. Γίνεται όμως πιο εντυπωσιακή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, π.χ. ακίνητο σε γνωστό θέρετρο της Κρήτης με α/α λίγο μεγαλύτερη από 1.000.000 ευρώ πωλείται αντί 12.000.000 ευρώ, οικόπεδο σε νησί με α/α 10.000 ευρώ πωλείται αντί 1.300.000 ευρώ. Τα παραδείγματα αυτά δεν είναι μοναδικά. Αντίθετα, είναι δύο μεταξύ δεκάδων. 

Τι μπορεί να σκεφθεί κανείς για την αξιοπιστία του συστήματος; Πόσο αδικημένος μπορεί να αισθάνεται ο φορολογούμενος; Με ποιο σκεπτικό το κράτος μας άλλους φορολογουμένους πνίγει στους φόρους, ενώ σε άλλους φορολογουμένους χαρίζει απλόχερα, φορτώνοντας όσα χαρίζει σε όσους πνίγονται στους φόρους; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή