Ο Μπαρμπαρόσα, ο Ντόρια και μνήμη επιλεκτική

Ο Μπαρμπαρόσα, ο Ντόρια και μνήμη επιλεκτική

Κύριε διευθυντά 
Ο Ερντογάν διαλαλεί ότι «δεν είμαστε μουσαφίρηδες στην Αν. Μεσόγειο» (έχοντας το σχετικό σύμπλεγμα), μήπως το πιστέψει και αυτός και το ακροατήριό του. Μουσαφίρης και μάλιστα απρόσκλητος και καταστρεπτικός ο Τούρκος για τους αυτόχθονες ιδιοκτήτες που βρήκε στα εδάφη που κατέκτησε. 

Οσο για την πανηγυρική επέτειο στις 28/9 της νικηφόρου, για τους Οθωμανούς, Ναυμαχίας της Πρέβεζας το 1538, παραλείπει να αναφέρει ότι ήταν σχετική, αφού ο ελληνικής καταγωγής Τούρκος ναύαρχος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα είχε απέναντί του τον ικανότατο Γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια, ο οποίος όμως απέφυγε να ριψοκινδυνεύσει την ασφάλεια των δικών του πλοίων (κάποιων και ιδιοκτησίας του), δεδομένης και της εχθρότητας που έτρεφε προς τη Βενετία, που μαζί με την Ισπανία και τη Μάλτα συγκροτούσαν τη συμμαχία Lega Santa. 

Σίγουρα όμως στις 7/10 θα παραλείψει να αναφέρει τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, 33 χρόνια αργότερα, το 1571, όπου ο ενωμένος ευρωπαϊκός στόλος, υπό τον Δον Χουάν τον Αυστριακό, κυριολεκτικά συνέτριψε τους Τούρκους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή