Οι φρεγάτες, το ’21, ένα «Ταμείον Στόλου»

Οι φρεγάτες, το ’21, ένα «Ταμείον Στόλου»

Κύριε διευθυντά
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέλαβε κυβερνήτης της μικρής, πτωχής, Ελλάδος της Μελούνας, το 1910. Σε λιγότερο από 2 χρόνια και με τη βοήθεια Ελλήνων ευεργετών, δημιούργησε ισχυρό στόλο που με αρχηγό τον ναύαρχο Κουντουριώτη έκλεισε τα τουρκικά πλοία στα Δαρδανέλλια και απελευθέρωσε τα νησιά μας του Βορείου Αιγαίου, την Καβάλα και το Αγιον Ορος. Η Ιστορία διδάσκει αυτούς που τη θυμούνται και τιμωρεί αυτούς που την ξεχνούν. 

Δεκαπέντε χρόνια έχουμε αφήσει το ελληνικό ναυτικό χωρίς αναβαθμίσεις, χωρίς νέες μονάδες, χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό, χωρίς καν τορπίλες για τα νέα μας υποβρύχια 214, όταν δίπλα μας οι Τούρκοι χτίζουν συνεχώς νέα σύγχρονα πλοία, απαιτούν το μισό Αιγαίο, τα νησιά μας και τις θάλασσές μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Και ενώ ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις περιμέναμε την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία για τις δύο υπερσύγχρονες Belh@rra, με άμεση κάλυψη δύο νοικιασμένων Fremm, μαζί με διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη, πληροφορηθήκαμε ότι η εν λόγω συμφωνία αναβάλλεται ή ματαιούται, διότι είναι ακριβή και ότι πιθανώς θα διενεργηθεί «διεθνής διαγωνισμός».

Πόσος χρόνος όμως απαιτείται μέχρι να κατακυρωθεί ένας τέτοιος διαγωνισμός; Από τη σύνταξη των προδιαγραφών, τις ενστάσεις των ενδιαφερομένων, την προκήρυξη του διαγωνισμού, την αξιολόγηση, την κήρυξη του μειοδότη, τις νέες ενστάσεις και προσφυγές, και τη διαδικασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απαιτούνται τουλάχιστον 2 χρόνια. Αν προσθέσουμε άλλα 3 χρόνια για την κατασκευή ή μετασκευή των πλοίων, καταλήγουμε σε 5 χρόνια.

Και τι θα κάνει το ελληνικό ναυτικό αυτά τα 5 χρόνια; Πόσο μπορεί με τα υπάρχοντα μέσα να καλύψει τις θάλασσές μας; Επίσης, ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι έχουμε ιερό καθήκον να προασπίσουμε τους αδελφούς μας, στην Κύπρο μας. Πώς θα μπορέσει το ναυτικό μας να υπερασπισθεί τη Μεγαλόνησό μας; Ή μήπως πάλι η Κύπρος «κείται μακράν»;

Αρα είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχύσουμε το ναυτικό μας προχθές! Οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν από διεθνές δίκαιο, από διπλωματία, από συμβάσεις. Αλλωστε, πότε τήρησαν την υπογραφή τους; Οι Τούρκοι ένα καταλαβαίνουν: τη δύναμη. Τη δύναμη, που είναι απαραίτητη για την πατρίδα μας ώστε να είναι «σεβαστή στους φίλους και φοβερή στους εχθρούς».

Γιατί λοιπόν να αναβάλλουμε ή ματαιώνουμε τη συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες; Είναι προφανές ότι και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί και άλλες χώρες θα επιθυμούσαν να μας πουλήσουν τα δικά τους πλοία. Υπάρχει όμως καλύτερη συνολική πρόταση από τη γαλλική; Αν ναι, ας την επιλέξουν και ας υπογράψουν εντός μηνός. Αν όχι, ας υπογράψουν με τη Γαλλία, η οποία μας καλύπτει με στρατιωτική συμφωνία και μας υποστηρίζει στους κόλπους της Ε.Ε., όπου η φιλότουρκη Γερμανία για άλλη μια φορά, διαχρονικά, είναι εναντίον της πατρίδος μας.

Διαβάσαμε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το όλο τίμημα ολίγον ακριβό. Πέραν της γενικής αρχής «το ακριβό είναι πολλές φορές και καλό και τελικά πιο φθηνό», ας ζητήσει πρόσθετη έκπτωση στο συνολικό πακέτο. Και αν παρά ταύτα δυσκολεύεται οικονομικά να καλύψει τη δαπάνη, πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες θα συμβάλουν πρόθυμα.

Να συστρατευθούμε λοιπόν όλοι απανταχού της γης, να συμβάλουμε όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, στον ιερό σκοπό της σωτηρίας της πατρίδας. Να δημιουργήσουμε «Ταμείον Ελληνικού Στόλου» υπό την αιγίδα του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου. Τότε όλοι μας θα αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή μας και θα νιώθουμε συναισθηματικά δεμένοι με τα πλοία μας.

Αυτή είναι η καλύτερη, έμπρακτη συμμετοχή μας στη μνήμη, στην απότιση τιμής στους ήρωες του ’21.

YΓ.: Την παρούσα κοινοποίησα στη Βουλή των Ελλήνων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή