Ο Μωχάμετ Αλή και η Μακεδονία

Ο Μωχάμετ Αλή και η Μακεδονία

Κύριε διευθυντά
Πρόσφατα η κ. Μαργαρίτα Πουρνάρα στη στήλη της στην «Κ» αναφέρθηκε στον πρώτο αντιβασιλέα της Αιγύπτου, στον δαιμόνιο Αλβανό Μωχάμετ Αλή (1769-1849) και στη γενέθλια πόλη του, την Καβάλα της Μακεδονίας. Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό, θα ήθελα να προσθέσω κάτι μάλλον άγνωστο, από τη νεότητα του Μεχμέτ Αλή, το οποίον βρήκα, ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου, την αθηναϊκή εφημερίδα ΣΤΟΑ της 27.8.1879 κατά την οποίαν:

«Η ευάριθμος αλλά φιλόπατρις εκ πάσης απόψεως, διαπρεπής ελληνική κοινότης της Λειψίας απώλεσε κατ’ αυτάς αιφνιδίως χρηστότατον και αγαπητότατον αυτής μέλος, τον κ. Πέτρον Ρίζον. Ο μακαρίτης κατήγετο εξ εγκρίτου οικογενείας της Μακεδονίας· εις τον οίκον του πάππου του εχρημάτισε θεράπων ο Μεχμέτ Αλής, ο περίδοξος ιδρυτής της αιγυπτιακής δυναστείας. Τυχών επιμελούς αγωγής και παιδεύσεως ο Ρίζος εγκατεστάθη εκ νεαράς ηλικίας εις Λειψίαν ένθα διά της ικανότητος και τιμιότητος αυτού τε και του αδελφού του Ιωάννου, το εμπορικόν αυτού κατάστημα αρίστης έχαιρε φήμης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή