Ο Παν. Κανελλόπουλος και η Μακρόνησος

Ο Παν. Κανελλόπουλος και η Μακρόνησος

Κύριε διευθυντά
Ο έγκριτος δημοσιογράφος της εφημερίδας σας Τάκης Θεοδωρόπουλος, στο άρθρο του της 1.10.2020, χαρακτήρισε τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο υμνητή της Μακρονήσου. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος που είχε χαρακτηρίσει τη Μακρόνησο “Παρθενώνα” μετανόησε δημόσια». Ο αρθρογράφος σας φαίνεται να έχει αδιάσειστα στοιχεία ότι η εν λόγω φράση ελέχθη από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, καθώς και ότι αυτός μετανόησε δημόσια. Νομίζω ότι θα έπρεπε να αναφέρει τα σχετικά τεκμήρια, για να κριθεί η αξιοπιστία αυτών που γράφει.

Θέλοντας να φωτιστεί αυτό το θέμα, θέτω υπόψη σας τα ακόλουθα ιστορικά στοιχεία:

Θεωρείται ότι η εν λόγω φράση ελέχθη από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο στη Μακρόνησο σε επίσκεψη ξένου επισήμου. Κρατούμενος τότε στη Μακρόνησο ήταν και ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο οποίος στο βιβλίο του «Αναπολήσεις τόμος Β΄ 1940-1960», εκδόσεις Παπαζήση, στις σελ. 149, 150 και 151 περιγράφει τα ακόλουθα: 

«Δεν θυμούμαι ποιο μήνα του 1949… την ημέρα εκείνη επισκέπτες ήταν ο υπουργός Στρατιωτικών Παναγιώτης Κανελλόπουλος, το βασιλικό ζεύγος, ο Αμερικανός στρατηγός και άλλοι, μεταξύ τους και ξένοι δημοσιογράφοι… Μετά ολίγες ημέρες μάς διένειμαν τον “Σκαπανέα”, προπαγανδιστικό έντυπο της Μακρονήσου. Διάβασα εκεί δήλωση του υπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς τους δημοσιογράφους, Ελληνες και ξένους, απολογητική ουσιαστικά για την ύπαρξη του στρατοπέδου της Μακρονήσου: “Η Ελλάς η οποία έδωκε άλλοτε στην ανθρωπότητα τον Παρθενώνα και την Αγία Σοφία, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή, βρέθηκε από δύο ετών και πλέον στην τραγική θέση, τέκνα της να έχουν λάβει τα όπλα εναντίον της. Αναγκάστηκε λοιπόν να ιδρύσει το στρατόπεδο αυτό, για να επαναφέρει εις τους κόλπους της παραστρατημένα τέκνα της”. Ηταν η επίσημη εκδοχή για τη Μακρόνησο, εξωραϊσμένη με την καλλιέπεια του υπουργού και χαρισματικού συγγραφέα. Και συνέβη, αδίστακτος, ηχοθήρας, δημοσιογράφος να αποσπάσει από τα συμφραζόμενα τη λέξη Παρθενώνα και να την εμφανίσει ωσάν να ειπώθηκε προς χαρακτηρισμό του στρατοπέδου της Μακρονήσου!».

Την ίδια περίοδο συγκρατούμενος στη Μακρόνησο με τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο ήταν και ο Μεγάλος Ελληνας Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μίκης είναι μάχιμος και αρθρογραφεί συχνά στον ελληνικό Τύπο. Μήπως θα ήταν σκόπιμο ο συνεργάτης σας να είχε διασταυρώσει από τον Μίκη εάν η εν λόγω φράση ελέχθη από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο;

Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος στο βιβλίο του «Στιγμές ΙΙΙ», εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας, στο κεφάλαιο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, στις σελ. 69-74, αφού πλέκει το εγκώμιο του ανδρός, αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα:
«Θυμούμαι μια θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή για την πατρότητα της φράσης “Η Μακρόνησος αποτελεί τον σύγχρονο Παρθενώνα” που του αποδιδόταν, γεγονός που τον γέμιζε οργή. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου του πέταξε σε μια στιγμή: “Εσείς ως και το Μακρονήσι το αναγορεύσατε σε σύγχρονο Παρθενώνα”. Ελάχιστες φορές είχα δει τόσο οργισμένο τον Κανελλόπουλο. “Σας διαψεύδω κατηγορηματικά”, του απάντησε. “Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Και δεν μπορείτε να μου φέρετε καμία απόδειξη του ισχυρισμού σας”. Και είχε δίκιο. Τη συγκεκριμένη φράση την είπε –αν την είπε– ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, που είχε εύκολους τους επαίνους για όσα γίνονταν στο Μακρονήσι. Λόγω της στενής φιλίας των δύο ανδρών, θεωρήθηκε ότι η φράση ανήκε στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο».

Μήπως με το άρθρο μεταφέρετε λάθος μήνυμα, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, για έναν βαθιά πνευματικό άνθρωπο, έντιμο πολιτικό και γνήσιο πατριώτη;

ΥΓ.: Εχω την εντύπωση ότι κατά το παρελθόν είχε συμβεί στην εφημερίδα σας το φαινόμενο «ΩΣΜΩΣΗ» μεταξύ της τελευταίας σελίδας που αρθρογραφεί ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος και άλλης σελίδας όπου αρθρογραφούσε δημοσιογράφος σας, μετέπειτα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Το φαινόμενο επαναλήφθηκε με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση και δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε με βάση την έννοια της ελεύθερης ενέργειας, αλλά ούτε και με αυτήν της εντροπίας. Ως συστηματικός αναγνώστης της «Καθημερινής», τα τελευταία 45 χρόνια, θεωρώ ότι αξίζει να αναφερθεί και για τη συγκεκριμένη περίπτωση η φράση του Ιησού «Ιερουσαλήμ, η αποκτείνουσα τους προφήτας και λιθοβολούσα τους εκλεκτούς του Κυρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή