Αμερικανικές εκλογές και περί δημοκρατίας

Αμερικανικές εκλογές και περί δημοκρατίας

Κύριε διευθυντά 
Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ υπέστη τεράστιες πιέσεις στις πρόσφατες εκλογές, όχι μόνο από τον Λευκό Οίκο και οργανωμένες ομάδες ψηφοφόρων, αλλά και από τους ιδιότυπους θεσμικούς και νομικούς περιορισμούς που ισχύουν σε αρκετές από τις 50 πολιτείες. 

Η εκλογή του νέου προέδρου σημαίνει το αίσιο πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Και ταυτόχρονα τη γενική αναγνώριση ότι οι πολιτείες, συνταγματικά επιφορτισμένες με τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, πραγματοποίησαν το χρέος τους με δημοκρατικό ήθος, νομιμότητα, διαφάνεια και συστημική πληρότητα. Μέχρι σήμερα, επεισόδια βίας και αμφισβήτησης έχουν αποφευχθεί. 

Εδώ και μήνες ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί τις ηγεσίες και τους νόμιμους αντιπροσώπους αμφίρροπων πολιτειών με δικαστικούς αρμαγεδδώνες, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει διαθέσιμους οικονομικούς πόρους σε περίοδο πανδημίας. Στις ΗΠΑ ανέκαθεν οι κυβερνήτες πολιτειών αντιμετωπίζουν με φόβο και διάθεση υποταγής ανάλογες αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον. Αλλά, παρ’ όλες τις αφόρητες πιέσεις, όλες οι επαπειλούμενες πολιτείες υπερασπίστηκαν έμπρακτα τη δημοκρατική ανεξαρτησία των πολιτών τους και τους επέτρεψαν να εκφραστούν κατά μέγιστες, ανυπέρβλητες πλειοψηφίες. 

Οι δημοκρατικές αρχές θριάμβευσαν στις πόλεις και στις κοινότητες της Πενσιλβάνια, της Τζόρτζια, του Μίτσιγκαν, της Αριζόνα, της Νεβάδα, ενάντια στις απειλές του σκοταδισμού, της βίας, των fake news. Η συμπαγής εθνική αυτή νίκη οφείλεται στον πατριωτισμό, στο δημοκρατικό ήθος, στο αίσθημα πολιτικής ευθύνης εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών πολιτών. 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή