ΑΕΙ: Οι προπηλακισμοί, η βία και ο «λογαριασμός»

ΑΕΙ: Οι προπηλακισμοί, η βία και ο «λογαριασμός»

Kύριε διευθυντά
Τα ελληνικά ΑΕΙ διαθέτουν την ευρωπαϊκή πρωτοτυπία να καταγράφουν ρεκόρ στη βία. Η εικόνα του πρύτανη με την ταμπέλα στον σβέρκο, ο πρύτανης που ξυλοκοπήθηκε αγρίως με λοστό, ο αναπληρωτής πρύτανης που του άδειασαν στο κεφάλι τα σκουπίδια, είναι μερικά από τα παραδείγματα βίας από τους βανδάλους/τραμπούκους. 

Ο χάρτης της ανομίας καταγράφει 300 αδικήματα τον χρόνο: ναρκωτικά, κλοπές, οπλοχρησία και επιθέσεις σε καθηγητές – φοιτητές. Σε όλα τα ΑΕΙ της Ευρώπης οι φοιτητές χρησιμοποιούν κάρτα για να περάσουν από τις μπάρες ασφαλείας. 

Στην Αγγλία, εάν κάποια διάλεξη ακυρωθεί οι φοιτητές διαμαρτύρονται έντονα. Για την προστασία των πανεπιστημιακών χώρων μπορεί να δημιουργηθεί (από τους υπεράριθμους 55.000 αστυνομικούς) «σώμα ασφαλείας» για τη φύλαξη των ΑΕΙ. 

Η φύλαξη θα αφορά και τις βιβλιοθήκες που θα παραμένουν ανοιχτές σε 24ωρη βάση 7 μέρες την εβδομάδα. Μετά τον καταστροφικό ολετήρα Γαβρόγλου, η σημερινή υπουργός έπρεπε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της να καλέσει Ελληνες καθηγητές που διδάσκουν στα ξένα ΑΕΙ σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην ΤV με συμμετοχή των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων. 

Ετσι καθηγητές από Οξφόρδη, Cambridge, ΜΙΤ, Σορβόννη, UCL, Berkley, Βοστώνη κ.λπ. θα ανέλυαν τα ισχύοντα στα ξένα πανεπιστήμια για να τα ακούσουν όλοι οι φοιτητές. 

Η απραξία της υπουργού (για τα ανωτέρω) είναι εντελώς αδικαιολόγητη, και έχει μεγάλες ευθύνες. Επίσης, η υπουργός παρέλειψε να στείλει σε όλα τα σχολεία το κείμενο της συνέντευξης Δασκαλάκη, καθηγητή στο ΜΙΤ (από την εκπομπή «Στα άκρα» στην ΕΡΤ2), έναν λαμπρό επιστήμονα που τιμά τα ελληνικά χρώματα και που αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για τη νεολαία μας. 

Οσον αφορά τις καταλήψεις, η υπουργός παρέλειψε να στείλει εγκύκλιο να καταμετρηθούν οι ζημιές (σπασμένα θρανία, τζάμια κ.λπ.) και να χρεωθούν στους γονείς των βανδάλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή