Περί Μακρόν, θρησκειών και φονταμενταλισμού

Περί Μακρόν, θρησκειών και φονταμενταλισμού

Κύριε διευθυντά
Εχετε δίκιο, ας αλλάξουμε ομιλία… Αυτά όμως που επί σειράν μακρών χρόνων ήταν ταμπού και δεν επιτρεπόταν να συζητιούνται στην Ευρώπη, σήμερα ο Μακρόν απεφάσισε να τα συζητήσει, ξύνοντας έτσι ανοιχτές πληγές που πλήττουν αρκετές χώρες της Γηραιάς μας Ηπείρου.

Παίρνοντας αφορμή από το άρθρο του μητροπολίτη κ. Γαβριήλ στην «Καθημερινή» της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου, δέχομαι ότι έχουμε όλοι στην Ευρώπη απομακρυνθεί από τη θρησκεία. Τούτο, ίσως επειδή είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι και στην έντονα τεχνολογική εποχή που ζούμε δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε και να αποδεχθούμε δόγματα που θέλουν ανθρώπους με σάρκα και οστά να θεωρούνται θεοί. 

Οι μωαμεθανοί, αντιθέτως, οι περισσότεροι των οποίων στις χώρες τους ζουν ακόμη σε συνθήκες Μεσαίωνα (βλέπε την κλειτοριδεκτομή των κοριτσιών τους) και που ασκούν τη θρησκεία τους τρεις φορές την ημέρα, διδάσκονται ότι είναι επιταγή Θεού να προσηλυτίζουν τους άπιστους (εμάς δηλαδή), πάση θυσία, ακόμη και σκοτώνοντας και εξαφανίζοντάς τους από προσώπου γης. Δέχονται συνεπώς αυτή τη θρησκεία αδιαμαρτύρητα και είναι έτοιμοι να πεθάνουν γι’ αυτήν. Εξ ου και οι ειδεχθείς αποκεφαλισμοί Γάλλων πολιτών από ισλαμιστές.

Αν δεν κάνω λάθος, και αν εξαιρέσουμε τον Βουδισμό και τον Ινδουισμό, οι τρεις βασικές θρησκείες, Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός και Μωαμεθανισμός ή Ισλαμισμός, πιστεύουν σε ένα Θεό, άυλο και αφανή, τον οποίον ονομάζουν Αδονάι οι Εβραίοι, Υψιστο οι χριστιανοί και Αλλάχ οι μωαμεθανοί. Υπάρχουν όμως και άλλοι θεοί μέσα στα δόγματά τους. Στους μουσουλμάνους υπάρχει και ο Μωάμεθ, ο οποίος φέρεται να είναι ο προφήτης του Αλλάχ, αλλά δοξάζεται σαν θεός. Στους χριστιανούς υπάρχει και ο Ιησούς στον οποίο πρέπει να πιστεύει κάθε χριστιανός. Φαίνεται ότι αυτό το «και» κάνει τον σύγχρονο άνθρωπο δύσπιστο στα θρησκευτικά δόγματα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να ανακαλύψει τον Θεό σε ανθρώπινες δημιουργίες. Φέρ’ ειπείν ο Αϊνστάιν, ο οποίος έπαιζε και βιολί, ανακάλυψε τον Θεό στην Ciaccona του Μπαχ. Αλλος τον ανακαλύπτει σε έναν πίνακα του Ελ Γκρέκο κ.ο.κ. Δυστυχώς, η πολιτισμική απόσταση που υπάρχει μεταξύ του homo sapiens της Δύσεως και του homo islamensis της Ανατολής είναι αβυσσαλέα και η έκβαση της μεταξύ των αντιπαράθεσης δεν είναι διόλου προβλέψιμη, ευτυχώς δε για τη Δύση που ο Μακρόν τόλμησε, επιτέλους, να αντιδράσει. Οι χλιαρές όμως συμπαραστάσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους δείχνουν ότι θα χρειασθεί να βάλει κι αυτός νερό στο κρασί του και, έτσι, το Ισλάμ φαίνεται ότι, μαθηματικά τουλάχιστον, θα υπερισχύσει της αμβλυμένης από θρησκευτικό αίσθημα Δύσεως, όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο μακαρίτης Καντάφι, όταν είχε πει ότι δεν είναι ανάγκη να κάνει πόλεμο το Ισλάμ για να κατακτήσει την Ευρώπη διότι θα την κατακτήσει δημογραφικά σε καμιά εικοσαριά χρόνια.

Αλλά, μήπως έχετε δίκιο, και να αλλάξουμε ομιλία λέγοντας κάτι σχετικά με τον καιρό;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή