Πάμε μια βόλτα στην Καλοπούλα;

Πάμε μια βόλτα στην Καλοπούλα;

Κύριε διευθυντά
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας σας «Οταν το βουνό μπαίνει μέσα στην πόλη» στο φύλλο της 12/11/20 έδωσε το έναυσμα μιας ωραίας διαδικτυακής συζήτησης, σε μικρή συντροφιά υπέργηρων Αθηναίων που έχουν αντικαταστήσει τον πρωινό καφέ με τη διαδικτυακή σύνδεση και που θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω περιληπτικά, υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της εφημερίδας μας ότι εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή της Καισαριανής ήταν ο αρχαίος ναός της Αφροδίτης. Η περιοχή ονομαζόταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια Καλοπούλα (Καλοπούλα = κοίλου – πύρα, του χωλού θεού Ηφαίστου οι δύο σακούλες, με τις οδηγίες για τους πιστούς η μία και τις πληροφορίες για τους σκεπτόμενους ελεύθερα η άλλη). Εχουμε λοιπόν στην Καλοπούλα δύο σχολεία, το ένα για τους πιστούς οπαδούς με δασκάλους τους Ευμολπίδες, όπου το άσμα ήταν ο φορέας της γνώσης και η αμφισβήτηση ήταν αμαρτία, και το άλλο με δασκάλους τους Λυκομήδες, για τους ελεύθερα σκεπτόμενους, όπου η διάλεξη ήταν ο φορέας της γνώσης και η αμφισβήτηση έδινε το έναυσμα εποικοδομητικού διαλόγου. Τη δισυπόστατη αυτή δομή της κοινωνίας ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνως τη συμβόλισε με τον διπλό πέλεκυ. 

Σήμερα δεν υπάρχει τίποτε που να θυμίζει την πανάρχαια ιστορία της περιοχής, ό,τι είχε απομείνει από τα δύο σχολεία της αρχαιότητας μεταφέρθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930 στην Αγγλία. 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή