Η ρήση Ντε Γκωλ και το μεταναστευτικό

Η ρήση Ντε Γκωλ και το μεταναστευτικό

Κύριε διευθυντά
Θα μου επιτρέψετε μια υπενθύμιση με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, που αναδημοσιεύθηκε στην «Κ», στο φύλλο της 10ης τρέχοντος. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο στρατηγός Ντε Γκωλ, σε λόγο που εκφώνησε το 1963, μίλησε για τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας «τις χριστιανικές ρίζες του γαλλικού πολιτισμού».

Ομως την άποψή του αυτή την είχε επαναλάβει, ήδη, από το 1962, όταν με το πέρας των συμφωνιών στο Evian les Bains, για την ανεξαρτησία της Αλγερίας, ανέκυψε θέμα εάν οι Αλγερινοί που κατοικούν στη Γαλλία θα λάβουν τη γαλλική υπηκοότητα. Και ο άνδρας της 18ης Ιουνίου, τότε πρόεδρος της Γαλλίας, στο σχετικό ερώτημα που του τέθηκε απάντησε ως εξής: «Δεν θέλω το Colompey les Deux Eglises (τόπο όπου διέμενε και ετάφη) ύστερα από 20 χρόνια να ονομάζεται Colompey les Deux Mosquees». Η φράση αυτή περιέχεται στα απομνημονεύματα του τότε υπουργού – κυβερνητικού εκπροσώπου της γαλλικής κυβερνήσεως, Alain Peyrefitte, ιστορικού στελέχους του γκωλισμού, και αποτελεί απάντηση του στρατηγού Ντε Γκωλ σε σχετικό ερώτημα που του υπέβαλε ο υπουργός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή