Η αφήγηση της Εσθήρ Κοέν

Κύριε διευθυντά 
Στην «Καθημερινή» της 5ης Δεκεμβρίου 2020, στο άρθρο του συνεργάτη σας κ. Σταύρου Τζίμα, αναφέρεται η τραγική διαδρομή της Εσθήρ Κοέν, μιας εκ των ελαχίστων Εβραίων των Ιωαννίνων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Η Εσθήρ Κοέν απεβίωσε προ ημερών και ενταφιάσθηκε στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων. 

Είναι το τρίτο δημοσίευμα του κ. Τζίμα για την Εσθήρ Κοέν στο οποίο περιέχεται αφήγησή της κυρίως για τη θηριώδη και απάνθρωπη συμπεριφορά των ναζί. 

Στο δημοσίευμα αυτό, όμως, αναφέρεται για πρώτη φορά και η παρακάτω προσβλητική και συκοφαντική για την κοινωνία των Ιωαννίνων παράγραφος, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει αναφερθεί ούτε στην αρχική αφήγηση της Εσθήρ Κοέν, που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας της 6ης Μαρτίου 2014 από τον κ. Τζίμα, ούτε στο δεύτερο δημοσίευμά του, αλλά και σε κανένα άλλο δημοσίευμα, γεγονός το οποίο δημιουργεί υπόνοιες. Στην εν λόγω παράγραφο η Εσθήρ Κοέν φέρεται να λέγει: «Παρακαλέσαμε πολλούς να μείνουμε κάπου εκτός των εβραϊκών συνοικιών μέχρι να περάσει η μπόρα, αλλά δεν μας δέχθηκαν. Θα είχαμε γλιτώσει». 

Τα λόγια αυτά αποκλείεται να τα είπε η Εσθήρ Κοέν, γιατί είναι αναληθή και εξωπραγματικά. Τέτοια πράγματα ούτε έγιναν ούτε μπορούσαν να γίνουν. Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί είχαν ζητήσει και η εβραϊκή κοινότητα τους είχε παραδώσει κατάσταση όλων των Εβραίων με τη διεύθυνση της κατοικίας τους. Δεν θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από κάποιον άλλο να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του για να γλιτώσει ο ίδιος. Αλλωστε, εάν κάποιος αισθανόταν ότι κινδυνεύει μπορούσε να καταφύγει σε χωριά ή στην Αθήνα, όπως έπραξαν αρκετοί και διέφυγαν τη σύλληψη. 

Στην επιστολή μου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στις 3/4/2014, σε σχέση με την αφήγηση της Εσθήρ Κοέν που περιέχεται στο δημοσίευμα της 6ης Μαρτίου 2014, καταδικάζω την απαράδεκτη συμπεριφορά των δύο ατόμων (ο κάτοχος του σπιτιού δεν ήταν Γιαννιώτης) και αναφέρω τη θλίψη και τον αποτροπιασμό που αισθάνθηκε η γιαννιώτικη κοινωνία για τον βίαιο και απάνθρωπο εκτοπισμό των Εβραίων συμπολιτών καθώς και τα αισθήματα φιλίας, αγάπης και εκτίμησης που χαρακτήριζαν τη συμβίωση των χριστιανών με τους Εβραίους Γιαννιώτες. 

Τα αναφερόμενα στην ως άνω παράγραφο θεωρώ ότι είναι άκρως συκοφαντικά για τη γιαννιώτικη κοινωνία, στην οποία αποδίδεται ευθύνη για τον θάνατο των Εβραίων των Ιωαννίνων. Ο πρόεδρος της ισραηλίτικης κοινότητας και νυν δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ καλείται να τα διαψεύσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή