Σπυρίδων Σαμάρας, ένας και μοναδικός

Σπυρίδων Σαμάρας, ένας και μοναδικός

Κύριε διευθυντά
«Αλλο Σαμάρας, άλλο Σαμαράς». Στο φύλλο της 22ας Ιανουαρίου της έγκριτης και σοβαρής «Καθημερινής» στη σελίδα 8, δημοσιεύεται άρθρο της κυρίας Ιωάννας Φωτιάδη με τίτλο: «Το ποδόσφαιρο ενώνει τους ανθρώπους». Εδώ αναφέρονται και τα ακόλουθα «…γύρω από το πάρκο και το γήπεδο της γωνίας Καμπούρογλου και Σαμαρά, στα Κάτω Πατήσια». Πράγματι η συντάκτης έγραψε αυτό που γνωρίζουν (λανθασμένα) όλοι: την οδό «Σαμάρα» την ξαναβαπτίζουν σε «Σαμαρά», αφού η σχετική πινακίδα του δήμου γραμμένη με κεφαλαία «ΣΑΜΑΡΑ» δεν τονίζεται. Στην περιοχή αυτή οι οδοί φέρουν ονόματα λογίων και γενικότερα ανθρώπων των Γραμμάτων, όπως: Καμπούρογλου, Καραβία, Στεφ. Βυζαντίου κ.ά.

Ετσι και εδώ πρόκειται για τιμή στον διακεκριμένο Κερκυραίο μουσουργό Σπυρίδωνα Σαμάρα. Ο ίδιος είναι ο συνθέτης, σε στίχους Κωστή Παλαμά, του «Υμνου των Ολυμπιακών Αγώνων», επ’ ευκαιρία των πρώτων αγώνων του 1896. Λογικό είναι ο Δήμος Αθηναίων να ξαναδεί το θέμα της ονομασίας των οδών, τουλάχιστον όπου υπάρχει περίπτωση ειδικής διάκρισης διά τονισμού. Ακόμη και εκείνο το τραγικό της οδού «Τράλλεων» που είναι γνωστή ως «Τραλλέων»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή