Ο Βαλεντίνος και ο Υάκινθος

Ο Βαλεντίνος και ο Υάκινθος

Κύριε διευθυντά
Στις 14 Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί, εδώ και μερικά χρόνια, να εορτάζεται ο Αγιος Βαλεντίνος ως «προστάτης άγιος των ερωτευμένων»· μια ξενόφερτη εορτή, που έχει εισαχθεί στον τόπο μας και τελείται περισσότερο για εμπορικούς σκοπούς, στον βωμό της παγκοσμιοποίησης. Ο Βαλεντίνος (λατ. valentinus = ρωμαλέος, ισχυρός, από το ρήμα valeo = ευρωστώ, υγιαίνω), άγιος της Δυτικής Εκκλησίας, ήταν κληρικός στη Ρώμη και μαρτύρησε, με αποκεφαλισμό, στους διωγμούς, επί αυτοκράτορος Κλαυδίου Β΄ (270 μ.Χ.). Η επιλογή της εορτής πιθανότατα να συνδέεται με τα Lupercalia, αφιερωμένα στη γονιμότητα και στον προστάτη θεό Φαύνο, που εορταζόταν από τους Ρωμαίους στις 15 Φεβρουαρίου.

Δεν είμαι αρμόδιος να αποφανθώ για την εορτή των ερωτευμένων στο ορθόδοξο εορτολόγιο. Ωστόσο, στις 25 Ιουνίου εορτάζεται ο μάρτυρας άγιος Ερωτας, ενώ στην Κρήτη εορτάζεται, στις 2 Ιουλίου, ο άγιος Υάκινθος. Ο Υάκινθος, σύμβολο αγάπης και εγκράτειας, από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, ήταν θαλαμηπόλος (cubicularius

Για τον ορθόδοξο άγιο Υάκινθο ο υμνωδός ψάλλει: «Υακίνθω, σήμερον εξ υακίνθων, αμαράντων πλέξωμεν, στέφανον πάντες οι πιστοί, μεγαλοφώνως κραυγάζοντες· χαίροις μαρτύρων, το κλέος Υάκινθε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή